Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα παραλύσει εάν κάθε χώρα της ΕΕ για κάθε δυσάρεστο θέμα κάνει δημοψήφισμα, έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. 

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός παρέπεμψε στο δημοψήφισμα της Ουγγαρίας, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θέλει "να αυτοσκηνοθετηθεί ως ισχυρός άντρας, ως ήρωας". Πρόκειται για προπάγανδα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. "Αυτό δεν πρέπει να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε καμιά περίπτωση", είπε ο Μπροκ. 

Αντίθετα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Σάρα Βάγκενκνεχτ μιλώντας στο πρώτο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ΑRD επανέλαβε το αίτημα να γίνονται δημοψηφίσματα και στη Γερμανία, "ιδίως σε θέματα όπως είναι η αποχώρηση ή η παραμονή στην Ε.Ε. πρέπει να ερωτώνται οι πολίτες. Δεν πρέπει να είναι κανείς τόσο υπερόπτης και να πιστεύει ότι οι πολίτες δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν γνώμη", είπε χαρακτηριστικά. Η αριστερή πολιτικός έχει ταχθεί ήδη υπέρ των δημοφηφισμάτων όταν λ.χ. πρόκειται για τις συνθήκες της Ε.Ε. ή την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership / TTIP)

Σημειωτέον ότι το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων παρά μόνο κατ΄εξαίρεσιν για πολύ σοβαρά θέματα.