Πόντους σε δημοτικότητα κέρδισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον απόηχο του Brexit.

Ειδικότερα, στο θεωρητικό ερώτημα «αν προβλεπόταν στη Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελάριου από τους πολίτες, ποιον θα ψήφιζαν» η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μέρκελ λαμβάνει 48%, ποσοστό αυξημένο κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.

Έτσι η καγκελάριος διατηρεί ένα προβάδισμα 33 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου αποσπά μόλις το 15%.

«Πλέον ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) πάνω από τα 3/4 στηρίζουν τη Μέρκελ», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση. «Και αυτό διότι -σε αντίθεση με το ολοένα και πιο αμελητέο πολιτικά ζήτημα της προσφυγικής κρίσης- ο πρόεδρος της CSU Ζέεχοφερ δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη».

Η υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου φαίνεται να ωφελεί στην παρούσα φάση και τη Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Στη δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, οι συντηρητικοί κερδίζουν μια μονάδα, συγκεντρώνοντας 35% στην πρόθεση ψήφου. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αντίθετα, χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και λαμβάνουν μόλις 21%. Ελαφρώς βελτιωμένα τα ποσοστά για τους Πράσινους (Grüne) που σκαρφαλώνουν στο 13% αλλά και για την Αριστερά (Die Linke) που με 10% αποσπά και πάλι διψήφιο ποσοστό.

Μια μονάδα χάνει την ίδια ώρα το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που λαμβάνει 9% ενώ στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6% ενώ μεγάλο παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 27%.