Να διατηρήσει στους 8.400 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών στο έδαφος του Αφγανιστάν μέχρι και το πέρας της θητείας του, αντί να τους μειώσει σε 5.500 ως το τέλος της χρονιάς όπως προβλεπόταν, αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η απόφαση αυτή σημαίνει τήρηση της δέσμευσης που είχε κάνει η Ουάσινγκτον στους εταίρους της στο Αφγανιστάν.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν μια ακλόνητη δέσμευση στους αφγανούς εταίρους μας και η απόφαση του προέδρου Ομπάμα σήμερα τηρεί αυτή τη διαρκή δέσμευση», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ.

Ο Κάρτερ διευκρίνισε πως πρότεινε να παραμείνουν περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κατόπιν διαβουλεύσεων με τον στρατηγό Τζον Νίκολσον, τον διοικητή των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τον στρατηγό Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της λεγόμενης Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), η οποία είναι αρμόδια για την Κεντρική Ασία, και τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν χαιρέτισε από την πλευρά του την απόφαση του αμερικανού προέδρου να επιβραδύνει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Άσραφ Γάνι σημείωσε ότι «καλωσορίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να διατηρήσει 8.400 στρατιώτες στο Αφγανιστάν», κρίνοντας πως «δείχνει τη συνέχιση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των εθνών μας και την επιδίωξη να πραγματωθούν οι κοινοί μας στόχοι».

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως η εντολή των δυνάμεων αυτών δεν θα μεταβληθεί. «Η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν παραμένει επισφαλής», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να είναι μια απειλή. Κερδίζουν έδαφος σε ορισμένες περιοχές».

Επίσης έκρινε ακόμη ότι ο ή η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και θα είναι σε «καλύτερη θέση» για να λάβει αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι διαμέσου μιας πολιτικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.