Τις εξελίξεις στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στη Συρία και την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους, ανέδειξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για το ΝΑΤΟ, μετά το θέμα της Ρωσίας.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η Μέρκελ ανέφερε ως πιθανό τρόπο αντίδρασης την προγραμματισμένη ανάπτυξη των αεροσκαφών επιτήρησης Awacs.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριπτε για μεγάλο διάστημα τη συμμετοχή της Συμμαχίας στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία

Η καγκελάριος εκφράστηκε σήμερα διαφορετικά, τόνισε ωστόσο ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στρατιωτικά. «Αποφασιστικής σημασίας είναι και οι περαιτέρω προσπάθειες καταπολέμησης των αιτίων της προσφυγικής ροής, αλλά και δημιουργίας των συνθηκών που θα επαναφέρουν σε αυτή την περιοχή την ελπίδα και την προοπτική», δήλωσε.