Καταδικάστηκαν πρώην χρηματιστές της Barclays για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor

Καταδικάστηκαν πρώην χρηματιστές της Barclays για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor

Σε ποινές από φυλάκιση 33 μηνών έως κάθειρξη εξήμισι ετών καταδικάστηκαν τέσσερις πρώην χρηματιστές της Barclays, για συνομωσία με στόχο την εξαπάτηση μέσω της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Ο Τζέι Μέρτσαντ, 45 ετών και γεννημένος στην Καλκούτα, ο πλέον υψηλόβαθμος από τους κατηγορουμένους, καταδικάσθηκε ομόφωνα σε κάθειρξη εξήμισι ετών.

Ένας υφιστάμενος του Μέρτσαντ, ο 38χρονος Αμερικανός Άλεξ Πέιμπον, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ενώ ένας άλλος χρηματιστής, ο 35χρονος Τζόναθαν Μάθιου, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Αμφότεροι καταδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία.

Ο πρώην επικεφαλής του Μάθιου, ο Πίτερ Τζόνσον, 61 ετών, ο οποίος εργαζόταν επί 35 χρόνια στην Barclays, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Είχε δηλώσει ένοχος τον Οκτώβριο του 2014 και δεν δικάσθηκε.

Ο δικαστής Άντονι Λίοναρντ είπε πως οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν το ήμισυ των ποινών τους στη φυλακή και στη συνέχεια θα αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή.

"Αυτό που έδειξε η υπόθεση αυτή είναι η απουσία της ακεραιότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει τον τραπεζικό τομέα", δήλωσε ο δικαστής Λίοναρντ.

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο