Για τη Βαρσοβία της Πολωνίας ταξίδεψε ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από τη βάση Άντριους, κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 10.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδας).

Ο Ομπάμα θα παραστεί για πέμπτη και τελευταία φορά σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατόπιν θα επισκεφθεί την Ισπανία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην χώρα αυτή μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από 8 χρόνια.

Αύριο Παρασκευή το πρωί στη Βαρσοβία ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα είναι (για εμάς) μια εξαιρετική ευκαιρία, στο απόηχο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, να επισημάνουμε την συνεχή και πολύ σθεναρή στήριξη μας στο ευρωπαϊκό σχέδιο» υπογράμμισε ο Μπεν Ρόουντς, στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει επίσης διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο οποίος θα κάνει δηλώσεις το Σάββατο σε μια συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, θα μεταβεί κατόπιν στην Ισπανία όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Φίλιππο VI, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους.

«Έχοντας επίγνωση ότι διανύουμε μια πολιτική περίοδο γεμάτη από αβεβαιότητες στην Ισπανία, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα συναντηθούμε με (εκπροσώπους) όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων» εξήγησε ο Μπεν Ρόουντς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με τη συνάντηση που θα έχει με νέους Ισπανούς που θα του υποβάλουν ερωτήσεις, όπως ακριβώς επιλέγει να κάνει στα περισσότερα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό.