Έφεδρος του αμερικανικού στρατού ξηράς και με θητεία στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, ήταν ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στο Ντάλας με πέντε νεκρούς αστυνομικούς.

Λίγη ώρα αφότου οι Αρχές τον ταυτοποίησαν ως τον 25χρονο Μίκα Εξέιβιερ Τζόνσον, το Πεντάγωνο έδωσε λεπτομέρειες για τον δράστη.

Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Τζόνσον υπηρέτησε στον στρατό από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015 και είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας.

Ο άνδρας έπεσε νεκρός από αστυνομική βόμβα, η οποία έφτασε κοντά του με ρομπότ και αφού προηγήθηκαν σύμφωνα με την αστυνομία του Ντάλας τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο νεκρός δράστης είπε στους αστυνομικούς ότι «ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ειδικά λευκούς ενστόλους» και υποστήριξε ότι έδρασε μόνος, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν είναι μέλος κάποιας οργάνωσης. 

Κόντρα πάντως στους ισχυρισμούς υπάρχει ανάληψη ευθύνης μέσω Facebook από μια οργάνωση για τα δικαιώματα των μαύρων, την «BPPO» (Black Power Political Organization) με έδρα το Τέξας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «# BlackPower! # BlackKnights! Σκοπευτές-εκτελεστές σκότωσαν πέντε αστυνομικούς! Και ακόμα περισσότεροι θα δολοφονηθούν τις επόμενες μέρες! Σας αρέσει το έργο των εκτελεστών μας; Πάρτε το δικό σας όπλο και ενταχθείτε μαζί με χιλιάδες άλλους σκοπευτές-εκτελεστές παγκοσμίως στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση!»

Από την επίθεση, που η αστυνομία χαρακτηρίζει συντονισμένη, τραυματίστηκαν άλλοι έξι  αστυνομικοί καθώς και ένας πολίτης,

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κατήγγειλε τις "άγριες, υπολογισμένες και ποταπές επιθέσεις", για τις οποίες "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία". Με απόφασή του σήμερα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στις ΗΠΑ έως την 12η Ιουλίου. «Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης (...) δίνω εντολή η αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού» σε ολόκληρη την χώρα, επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο δράστης δεν είχε καμιά σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι ερευνητές πλέον αποκλείουν δημόσια την πιθανότητα το πρόσωπο που διέπραξε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας να είχε οποιουδήποτε είδους σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε στις ΗΠΑ είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, όπου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σύνδεση με μια τρομοκρατική συνωμοσία οποιουδήποτε είδους», πρόσθεσε ο Έρνεστ. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τοπικούς αξιωματούχους στο Ντάλας και τους προσέφερε κάθε βοήθεια.

Ο Έρνεστ ανέφερε ακόμη πως ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί βαθιά για το πόσο εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ να αποκτήσει όπλα. «Οι επιπτώσεις που έχει η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στις κοινότητές μας είναι κάτι που ανησυχεί πολύ» τον Ομπάμα, σημείωσε ο εκπρόσωπός του.