Απεσύρθη η Άντρεα Λίντσομ, από την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η Λίντσομ ήταν η μία από τις δύο υποψήφιες για τη διαδοχή η οποία ξεκίνησε στον απόηχο του Brexit.

Η Λίντσομ δήλωσε σήμερα ότι αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, αφήνοντας την Τερέζα Μέι μοναδική υποψήφια για τη θέση. 

«Μετά την έξοδο από την ΕΕ ένα λαμπρό μέλλον περιμένει», είπε στην αρχή της δήλωσής της η Αντρεα Λίντσομ, τονίζοντας ότι μία καμπάνια που θα διαρκέσει 9 εβδομάδες είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη η Βρετανία. «Η Βρετανία χρειάζεται βεβαιότητα, μία ενωμένη κυβέρνηση πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα», τόνισε ενώ στη συνέχεια σημείωσε την ανάγκη να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. «Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό όσο το δυνατό συντομότερα», είπε.

H Τερέζα Μέι, όπως φαίνεται θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Μέι ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ». «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε προσθέτοντας, "θα το κάνουμε να επιτύχει". Δήλωσε ακόμη πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.

 Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν εκλεγεί επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας τον ερχόμενο μήνα, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του "απλού εργαζόμενου λαού" για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους. 

«Πάρτι» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η εν λόγω εξέλιξη έφερε μεγάλη άνοδο στον βρετανικό δείκτη των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στις 14:49 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 2,6%, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο δείκτης σημειώνει απώλειες περίπου 4% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 23 Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς μια τέτοια ανάκαμψη στο δείκτη FTSE 250... Με την νίκη της Μέι, δεν θα υπάρχει πλέον κενό πολιτικής, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τον δείκτη που είναι κυρίως επικεντρωμένος στις εγχώριες εταιρίες, καθώς και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα», ανέφερε αναλυτής της IG.

«Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με τον περιορισμό της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη βρετανική οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δείκτης FTSE 100, του οποίου οι μετοχές έχουν μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες, κατέγραφε υποαπόδοση. Ο δείκτης των blue-chip σημείωσε άνοδο κατά 1% αφού ανήλθε σε υψηλό 11μήνου νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ζήτηση υπήρχε για κλάδους που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εσωτερική πολιτική και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Taylor Wimpey, Barratt Development και Persimmon που κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 7,5% και 8,6%.