Την εκτίμηση πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας λειτουργεί, εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση που απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες περί αύξησης των προσφυγικών ροών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.

«Δεν μπορώ να διαπιστώσω κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην κατάσταση κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Φίσερ και τόνισε:

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προσφυγική ροή στο Αιγαίο, λειτουργεί. Ο αριθμός προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπό αυτήν την έννοια δεν θα ήταν σε θέση να υποθέσει από πού αλλού θα μπορούσαν να έρχονται νέοι πρόσφυγες.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος, Τομπίας Πλάτε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες που κινούνται κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστοι αριθμοί, αλλά μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι, στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονταν εδώ και καιρό στην Ελλάδα.