Τις 22.135 έχουν φτάσει οι αιτήσεις ασύλου στην Αυστρία μέσα σε έξι μήνες, με ανώτατο όριο τις 37.500. 

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλγκανγκ Σομπότκα, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών (του Λαϊκού Κόμματος) όσο και ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ εξέφρασαν μερική ικανοποίηση από αυτή την εξέλιξη στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου οι οποίες έχουν γίνει δεκτές προς επεξεργασία.

Σύμφωνα με τον Σομπότκα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν τόσες επαναπροωθήσεις όσες σε ολόκληρο το 2015, με τον ίδιο να ζητά να υπάρξει διάταξη με την οποία θα δυσκολεύεται σαφώς η υποβολή αίτησης ασύλου έπειτα από την επίτευξη του ανώτατου ορίου.
Από την πλευρά του, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, αναφερόμενος στη συνεργασία Αυστρίας-Ουγγαρίας στο προσφυγικό, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών σχετικές συνομιλίες με τις ουγγρικές αρχές.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία έχουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία και ακολουθούν εκείνοι από τη Σομαλία, ενώ τις λιγότερες πιθανότητες έχουν πολίτες από τη Νιγηρία και την Αλγερία όπως επίσης αιτούντες άσυλο με προέλευση το Μαρόκο, όπου εφέτος από τους 195 Μαροκινούς που είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου μέχρι τα τέλη Απριλίου, μόλις σε έναν από αυτούς εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500, με στόχο ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.

Ως επιβεβαίωση αυτής της στάσης της -- που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από πολλές πλευρές και που οδήγησε ουσιαστικά στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων -- η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί το πόρισμα των δύο Αυστριακών Πανεπιστημιακών, στους οποίους η ίδια είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουν ως προς την προσφυγική πολιτική της και την πολιτική της στο θέμα του ασύλου.

Ωστόσο, το πόρισμα αποφαίνεται πως δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ενός απόλυτου αριθμού για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα (σ.σ.: δηλαδή ενός ανώτατου ορίου), πέραν του οποίου δεν θα εξετάζονται αιτήσεις που θα υποβάλλονται για άσυλο, ενώ αφήνει ανοικτό ότι θα μπορούν να λαμβάνονται μέτρα με τα οποία θα μειώνεται στην πράξη ο αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα με τον δραστικό περιορισμό της πρόσβασης στη σχετική διαδικασία.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του 2015 στην Αυστρία, είχαν ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2014, όταν είχαν φθάσει στις 28.000, αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956 -- κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία -- που θεωρείται ο "ιστορικά" υψηλότερος για την Αυστρία.