Σε στρατηγική στροφή όσον αφορά την πολιτική της στον συριακό εμφύλιο φαίνεται να προχωρά η Τουρκία, που δια του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως θα επιδιώξει να αναπτύξει εκ νέου ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Δαμασκό.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί πλήρως με το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2011, καθώς από τότε πάγια θέση της Άγκυρας ήταν η παραίτηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ως προϋπόθεση για την ειρηνική μετάβαση. Μάλιστα η Άγκυρα κατά το παρελθόν έχει στηρίξει υλικοτεχνικά αλλά και επιμελητειακά αντάρτικες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται εν τω μέσω τεράστιας πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία. Μόλις τον τελευταίο χρόνο, η χώρα έχει πληγεί επανειλημμένως από ένα κύμα τρομοκρατικών χτυπημάτων, για την πλειοψηφία των οποίων έχει αναλάβει την ευθύνη το ΙΚ. Για πολλές από αυτές τις επιθέσεις, η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη στους Κούρδους αντάρτες.

Από την ημέρα ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, τον Μάιο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει πως η Τουρκία έχει ανάγκη «να αυξήσει τους συμμάχους της και να μειώσει τους εχθρούς της στην περιοχή».  «Είναι ο σημαντικότερος στόχος μας: να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τη Συρία, το Ιράκ και όλους τους γείτονές μας που περικλείουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ.

«Ομαλοποιήσαμε τις σχέσεις μας τη Ρωσία και το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο και με τη Συρία. Η σταθερότητα στη Συρία και το Ιράκ είναι άλλωστε απαραίτητη για την νίκη μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών με το Ισραήλ, μετά από έξι χρόνια «πάγου», ενώ ο ίδιος ο Τουρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε αυτοπροσώπως συγνώμη απλό τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον Νοέμβριο του 2015.