Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει έναν νέο ρόλο για την χώρα της μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε καθήκοντα, υποστηρίζοντας ότι την κυβέρνησή της θα καθοδηγούν οι ανάγκες των απλών πολιτών.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε η Τερέζα Μέι προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς», πρόσθεσε. 

Η Μέι δεσμεύτηκε επιπλέον να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας.

«Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Τα ονόματα των υπουργών

Η Μέι έπιασε ήδη δουλειά διορίζοντας τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησής της. Ο Μπόρις Τζόνσον όπως ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, με «κουρεμένες» όμως αρμοδιότητες καθώς δεν πρόκειται να διαχειριστεί τη διαδικασία του Brexit.

Για αυτό το σκοπό η βρετανίδα πρωθυπουργός δημιούργησε ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο και ανέλαβε ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Ντέιβις.

Την ίδια ώρα ο Λίαμ Φοξ αναλαμβάνει υπουργός Διεθνούς Εμπορίου. Ο 54χρονος Φοξ διετέλεσε υπουργός Άμυνας (2010-2011) ενώ είχε επίσης αναλάβει διάφορες άλλες θέσεις σε κυβερνήσεις των Τόρις κατά το παρελθόν.

Νωρίτερα, αρχικά το BBC μετέδωσε και κατόπιν η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Άμπερ Ραντ διορίζεται υπουργός Εσωτερικών—μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής—ενώ έγινε επίσης γνωστό από το γραφείο της Μέι ότι ο Μάικλ Φάλον θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Ο Φάλον υπηρετεί στο αξίωμα από το 2014.

Γιουνκέρ: Να αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας για αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς την Μέι, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.