Με ένα αιχμηρό σχόλιο αποχαιρέτησε τον Ντέιβιντ Κάμερον από την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

 «Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό» επισήμανε ο Πιτέλα σε δήλωσή του και πρόσθεσε:

Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανένα.

Από την πλευρά τους, οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο της διαδόχου του Κάμερον, της Τερέζα Μέι. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την «υπομονή» που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

Και ο Τζάνι Πιτέλα κάλεσε σήμερα τη Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα 2 ετών ώστε το Λονδίνο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προτού γίνει αυτό» σημείωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει τα προνόμιά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ αυτών την υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών.

Από την πλευρά της η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η πρόεδρος της Λιθουανίας, συνόψισε σε λίγες λέξεις το δύσκολο καθήκον που αναλαμβάνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας:

«#Brexit», έγραψε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να φτιάξεις λεμονάδα. Τα καλύτερα στη νέα #Πρωθυπουργό της #Βρετανίας @Τερέζα Μέι».