Την άποψη ότι η νέα βρετανίδα πρωθυπουργούς θέλει να υπηρετήσει το Brexit, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

«Ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί υπό κάθε έννοια ένα σαφές μήνυμα της Πρωθυπουργού Μέι ότι λαμβάνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σοβαρά υπόψη της και ότι θέλει να υλοποιήσει το Brexit. Γι' αυτό και καθιστά υπεύθυνο ως υπουργό τον υπέρμαχο του Brexit», δηλώνει.

«Τώρα μπορούμε και να περιμένουμε ότι η Τερέζα Μέι θα βάλει τέλος το συντομότερο δυνατό στη βάση της ανασφάλειας και θα υποβάλει το επίσημο αίτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Aπό τον νέο ομόλογό του ζητεί υπευθυνότητα: «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι επιδέξιος κομματικός πολιτικός που ήξερε πώς να αξιοποιήσει την ευρωσκεπτικιστική ατμόσφαιρα προς όφελός του.

Τώρα όμως προέχουν εντελώς διαφορετικά πολιτικά καθήκοντα. Το θέμα είναι να αναλάβει, πέρα από το Brexit, την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

«Για μας η Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος, με τον οποίο θα πρέπει και μελλοντικά να συνεργαστούμε στενά, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της G7, του ΝΑΤΟ, αλλά και στην Βιέννη και την Γενεύη, στις συνομιλίες για την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στην Συρία. Εναπόκειται στη νέα βρετανική κυβέρνηση να προετοιμάσει το έδαφος ώστε, παρά το Brexit, η Βρετανία και η Ευρώπη να εργαστούν για ένα κοινό μέλλον».