Στον απόηχο της χθεσινοβραδινής επίθεσης στη Νίκαια, η Liberation φιλοξενεί σήμερα ένα δημοσίευμα με το οποίο αναδεικνύει τον... αγώνα των ΜΜΕ να διασταυρώνουν τις ειδήσεις και να μην πέφτουν στην παγίδα των τρολ. 

Σύμφωνα με το άρθρο οι αναγνώστες θα πρέπει να μπορούν να κρίνουν την πραγματική είδηση από τα τρολ που κυκλοφορούν ειδικά όταν πρόκειται για τέτοια μεγάλα γεγονότα:

Φωτό και βίντεο των θυμάτων, όμηροι σε ξενοδοχείο, πυρκαγιά στο Παρίσι, ψεύτικες εκκλήσεις για αγνοούμενους: είναι απίστευτες οι φήμες που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ, αμέσως μετά την επίθεση στη Νίκαια. Τα social media γέμισαν από σοκαριστικά βίντεο, από φήμες, από υπερβολές και από ψεύτικες φωτογραφίες υπόπτων.

Πολλά από τα βίντεο που κυκλοφορούν είναι σοκαριστικά, δείχνουν πτώματα στο δρόμο. Ενα άλλο βίντεο δείχνει το φονικό φορτηγό να πέφτει πάνω στο πλήθος. Μην τα βλέπετε. Μπείτε στις ρυθμίσεις του Twitter και ζητήστε να μην σας αποστέλλονται τα βίντεο με σοκαριστικά πλάνα».

Αλλά και στο Facebook μπορείτε να απενεργοποιήσετε την αυτόματη λήψη βίντεο.

Οπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, ψεύτικες φωτό και βίντεο μπορεί να κυκλοφορούν, ενημερωθείτε για να μην τα βλέπετε.

Η εφημερίδα απαριθεί κάποιες από τις ανακρίβειες, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει από χθες το βράδυ στα Social media για το συμβάν στη Νίκαια:

1. Ομηροι στη Νίκαια

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν ότι μετά την επίθεση ο οδηγός πήρε τρεις ομήρους. Το λάθος το έκανε ακόμη και το σοβαρό γαλλικό κανάλι LCI που ανακοίνωσε ότι υπήρξαν όμηροι στο εστιατόριο  Buffalo Grill, άλλοι δύο όμηροι στα ξενοδοχεία  Le Negresco και Méridien που βρίσκονται στην παραλιακή λεωφόρο, όπου έγινε η επίθεση.

Στις 00:37 το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν όμηροι.

2. Φωτό δήθεν υπόπτων

Ο ύποπτος για το μακελειό στη Νίκαια ταυτοποιήθηκε ως Γαλλοτυνήσιος 31 ετών αλλά δεν έγινε δημοσιοποιεί το όνομά του. Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν αμέσως διάφορες φωτό και ονόματα, ψευδή.

Αυτός είναι ένας αθώος Καναδός που τον κατηγόρησαν ως τον οδηγό του φονικού φορτηγού:

3. Δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Πύργο του Αϊφελ

Μετά την επίθεση στη Νίκαια, μια πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Παρίσι, στα πόδια του Πύργου του Αϊφελ, έγραψαν πολλοί. Στην πραγματικότητα ήταν μια πυρκαγιά σε ένα φορτηγάκι στη γέφυρα της Ιενά, κοντά στον Πύργο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας: Μην διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις. Καμμία πυρκαγιά δεν υπήρξε στον Πύργο του Αϊφελ. Μια φωτιά εκδηλώθηκε σε ένα φορτηγό στη γέφυρα Ιενά. 


4. Δεν ανέλαβε κανείς δεν ευθύνη της επίθεσης

Μερικές φορές, οι φήμες έρχονται από τα ίδια τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ένας αρχισυντάκτης του Paris Match, τουίταρε ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια το ισλαμικό κράτος, είδηση που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα.

5. Ψεύτικες εκκλήσεις για βοήθεια

Ενας άλλος κίνδυνος σε αυτού του είδους τις καταστάσεις είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια που κάνουν ορισμένοι για να βρουν τους οικείους τους. Ανάμεσα σε αυτές τις εκκλήσεις που είναι πραγματικές μπαίνουν και πολλά τρολς που ποστάρουν φωτό ανθρώπων που είναι μια χαρά ζωντανοί, όπως αυτός εδώ ο άντρας που τον φέρουν εξαφανισμένο σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις.