Σκληρή απάντηση ετοιμάζεται να δώσει η Γαλλία στους τρομοκράτες στον απόηχο του φρικιαστικού χτυπήματος στη Νίκαια, χτες, όπου σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι. Το Παρίσι διαμήνυσε πως θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε αυστηρό τόνο, χτες στο διάγγελμά του, ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας και ανακοίνωσε πως θα να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες στα σύνορα και σε στρατηγικά σημεία της Γαλλίας.

«Θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο προς κάθε ασύμμετρη απειλή» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος κατά το διάγγελμά του και πρόσθεσε:

Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια της Γαλλίας, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες και της αρχές της Γαλλίας.

Παράλληλα δήλωσε πως ανακαλούνται οι άδειες των αστυνομικών και όλων των σωμάτων ασφαλείας, ενώ διαμήνυσε πως θα ενταθούν τα αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Κατά την επίσκεψή του σήμερα στον τόπο του μακελειού ο γάλλος πρόεδρος μαζί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο έως και τη Δευτέρα.  

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε από την αυλή του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων έπειτα από μια συνεδρίαση γύρω από τον Ολάντ, κάλεσε τους συμπατριώτες του «να είναι ενωμένοι» μπροστά στον »πόλεμο που διεξάγει εναντίον μας η τρομοκρατία».

»Η Γαλλία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατική απειλή. Αλλάξαμε εποχή και η Γαλλία θα πρέπει να ζήσει με την τρομοκρατία και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε αλληλέγγυοι, να επιδείξουμε συλλογικά ψυχραιμία», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ολάντ με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης  Ζαν-Ζακ Ουρβοά, του υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Πιερ ντε Βιλιέρ.

Στη σύσκεψη παρίστατο επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια μετά την επίθεση, συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όλες οι εξελίξεις για την επίθεση στη Γαλλία στο live blogging του newpost.gr