Γνωστός στις αρχές, αλλά όχι ύποπτος για διασυνδέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ο 31χρονος Τυνήσιος Mohamed Lahouaiej Bouhlel που φέρεται να είναι ο δράστης της φρικτής επίθεσης με φορτηγό στο ανυποψίαστο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, χθες το βράδυ.

Ο μακελάρης ήταν οδηγός φορτηγού στο επάγγελμα, και έχει τρία παιδιά. Έμενε σε μία εργατική συνοικία στα βόρεια της Νίκαιας, και οι γείτονές του τον περιγράφουν ως μία μοναχική φιγούρα, που μιλούσε σπάνια και συχνά δεν απαντούσε ούτε όταν τον χαιρετούσαν. Δεν φαινόταν πολύ θρήσκος και συνήθως ντυνόταν με σορτς. 

Αυτή την πληροφορία φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο ξάδερφος της πρώην συζύγου του δράστη. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail, ο Μπουλέλ «δεν ήταν θρήσκος. Δεν πήγε ποτέ του σε τζαμί, δεν προσευχόταν, δεν παρακολούθησε το Ραμαζάνι».

Συνέχισε λέγοντας: «Έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό και έπαιρνε ναρκωτικά. Αυτά απαγορεύονται από το Ισλάμ. Έδερνε την γυναίκα του, την εξαδέλφη μου, ήταν άθλιος. Δεν ήταν μουσουλμάνος ήταν ένα καθίκι».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο δράστης ήταν γνωστός στην δικαιοσύνη για την δράση του σε απειλές, βία και μικροκλοπές από το 2010 μέχρι το 2016. Τον Μάρτιο του 2016 ήταν υπό κράτηση και καταδικάστηκε για έξι μήνες για ένα έγκλημα.

Σήμερα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του, ενώ προσήγαγαν την πρώην σύζυγό του.

Το φορτηγό που οδηγούσε είχε βάρος 19 τόνων και το νοίκιασε στις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Γαλλίας. Μέσα στο όχημα εντοπίστηκαν δύο καλάσνικοφ, σφαίρες και μία χειροβομβίδα. Βρέθηκαν επίσης ένα κινητό τηλέφωνο, ένα δίπλωμα οδήγησης και τραπεζικά στοιχεία. Ταυτόχρονα βρέθηκαν ένα ποδήλατο καθώς επίσης και οκτώ άδειες παλέτες.

Οι γαλλικές αρχές ψάχνουν εάν ο Μπουχλέλ κινήθηκε μόνος του ή σε συνεργασία με κάποια τρομοκρατική ομάδα. Γενικότερα, παρότι το συμβάν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

Η «Monde» επισημαίνει ότι παρότι η ενέργεια θυμίζει πολύ τις συστάσεις που έχει κάνει το Ισλαμικό κράτος προς τους μαχητές, πηγές της αστυνομίας συνιστούν προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων και θυμίζουν το περιστατικό που έγινε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν μοτοσικλετιστής έπεσε πάνω σε τρεις ανθρώπους στην Ντιζόν φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» («Ο θεός μαζί σας»).

Παρότι οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

Όλες οι εξελίξεις για την επίθεση στη Γαλλία στο live blogging του newpost.gr