Αίσθηση έχουν προκαλέσει δύο ειδήσεις που αφορούν σε δύο ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που τα θεμέλια της Ευρώπης τρίζουν από τις πολιτικές λιτότητας και οδηγούν τους λαούς σε ευρωσκεπτικισμό και τις κυβερνήσεις σε εσωστρέφεια. 

Η πρώτη αφορά τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον οποιο προσέλαβε η Goldman Sachs ως σύμβουλο και μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς μονάδας της. 

Ο Μπαρόζο έχει διατελέσει πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014 και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 έως το 2004. Ήταν επικεφαλής όταν η Ελλάδα μπήκε στους μηχανισμούς διάσωσης και εκ των πρωτεργατών των ελληνικών προγραμμάτων της σκληρής λιτότητας. 

Η πρόσληψη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της ΕΕ με μερίδα υπαλλήλων να ζητούν να «μπλοκάρει» η διαδικασία καθώς πρόκειται για αντικρουόμενα συμφέροντα. 

Με μια δήλωση  «βόμβα» σχολίασε μάλιστα ο γάλλος πρόεδρος την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτη» την πρόσληψη και είπε: Ο Μπαρόζο διηύθυνε την Επιτροπή τη στιγμή που υπήρξε αυτή η κρίση που προκλήθηκε απ' αυτά που αποκαλούμε subprimes (σ.σ.: τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου), για τα οποία η Goldman Sachs υπήρξε μια από τις βασικές τράπεζες.

«Η Goldman Sachs, την οποία ξαναβρίσκουμε στην υπόθεση της Ελλάδας, αφού η Goldman Sachs ήταν αυτή που συμβούλευε τους Έλληνες και παραποιούσε τους αριθμούς (των δημόσιων λογαριασμών) που η Ελλάδα είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος και σημείωσε: Και μερικά χρόνια αργότερα μαθαίνουμε ότι ο κ. Μπαρόζο θα προσληφθεί από την Goldman Sachs; Νομικά είναι δυνατό, όμως ηθικά θίγεται το πρόσωπο, είναι ηθικά απαράδεκτο.

Η Μέρκελ έδωσε αύξηση στον εαυτό της και τους υπουργούς της

Την ίδια ώρα η σιδηρά κυρία της Ευρώπης η καγκελάριος της Γερμανίας αποφάσισε να δώσει αύξηση στον εαυτό της και τα μέλη της κυβέρνησης της. 
Αυτό συνέβη καθώς τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης είχαν παραιτηθεί το 2012 από την αύξηση του μισθού τους, όμως τώρα, έν έτει πια 2016, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να δοθεί η αύξηση αυτή σε δύο φάσεις.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο μισθός τους θα αυξηθεί αναδρομικά από το Μάρτιο κατά 2,2% και κατά 2,35% το Φεβρουάριο του 2017. Έτσι ο μισθός της Μέρκελ αυξάνεται σε δύο φάσεις, κατά 830 ευρώ συνολικά και θα ανέρχεται πλέον σε 18.820 ευρώ το μήνα. Επίσης οι υπουργοί (παντρεμένοι χωρίς ανήλικα παιδιά, των οποίων οι σύζυγοι δεν εργάζονται στο δημόσιο τομέα) θα παίρνουν στο μέλλον μηνιαίως 15.280 ευρώ, δηλαδή 672 ευρώ περισσότερα. 

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει ο καυτός φάκελος των εργασιακών σχέσεων με κάποιους να θέλουν να βάλουν χέρι ακόμα και στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ...