current views are: 9

15 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση19:03

Φρίκη, δάκρυα και τρόμος από το μακελειό στη Νίκαια: Πάνω από 80 νεκροί (Βίντεο και φωτό)

Παγωμένη και τρομοκρατημένη παρακαλουθεί η παγκόσμια κοινότητα τη νέα τρομοκατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 80 νεκρούς. Η διεθνής κοινότητα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επίθεση, ενώ οι γαλλικές αρχές ερευνούν όλες τις πληροφορίες γύρω από τον δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Δημοσίευση 19:03’

Παγωμένη και τρομοκρατημένη παρακαλουθεί η παγκόσμια κοινότητα τη νέα τρομοκατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 80 νεκρούς. Η διεθνής κοινότητα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επίθεση, ενώ οι γαλλικές αρχές ερευνούν όλες τις πληροφορίες γύρω από τον δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Παγωμένη και τρομοκρατημένη παρακαλουθεί η παγκόσμια κοινότητα τη νέα τρομοκατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 80 νεκρούς. Η διεθνής κοινότητα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επίθεση, ενώ οι γαλλικές αρχές ερευνούν όλες τις πληροφορίες γύρω από τον δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, προκειμένου να εξακριβώσουν τα κίνητρά του.

Μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Παρισιού, οι νεκροί ανέρχονται σε 84, ανάμεσά τους 10 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι 202, με περισσότερους από 50 να νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Το νέο μακελειό έρχεται να αναζωπυρώσει τον τρόμο στη Γαλλία και την Ευρώπη και ξυπνά μνήμες των επιθέσεων στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Βρετανία και το Βέλγιο δηλώνουν έτοιμες να αναπροσαρμόσουν και να αυστηροποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας στα εδάφη τους. 

Παρόλο που οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το νέο χτύπημα στη Δύση, προς το παρόν καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό.

Από την πλευρά τους, Ευρώπη και ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ενότητας κατά της τρομοκρατίας, διαμηνύοντας ότι η επίθεση ανήμερα της εθνικής εορτής αποτελεί επίθεση όχι μόνο εναντίον του λαού της Γαλλίας, αλλά εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου, την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ τονίζει πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακρά, χωρίς μάλιστα να αποκλείει νέες επιθέσεις. 

Το χρονικό της επίθεσης

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ και εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στην Promenade des Anglais, της γαλλικής Νίκαιας, για να παρακολουθήσουν ένα σόου πυροτεχνημάτων, ανήμερα της επετείου της πτώσης της Βαστίλης, της μεγάλης εθνικής εορτής των Γάλλων. 

Ξαφνικά ένα φορτηγό ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και «θέρισε» τους ανυποψίαστους πεζούς. Ο οδηγός έστριψε εσκεμμένα το τιμόνι προς το πλήθος και, διανύοντας περίπου δύο χιλιόμετρα ζιγκ-ζαγκ, πάτησε όποιον βρήκε μπροστά του. 

Οι αρχές, που έσπευσαν αμέσως στο σημείο, «γάζωσαν» την καμπίνα του οδηγού, πυροβολώντας θανάσιμα τον δράστη. Πλησιάζοντας αργότερα το φορτηγό, οι αστυνομικοί το βρήκαν φορτωμένο με ρέπλικες όπλων, ενώ εντόπισαν και μία ανενεργή χειροβομβίδα. 

Όσα γνωρίζουμε για τον δράστη

Γνωστός στις αρχές, αλλά όχι ύποπτος για διασυνδέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ο 31χρονος Τυνήσιος Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ο δράστης της φρικτής επίθεσης.

Ο μακελάρης ήταν οδηγός φορτηγού στο επάγγελμα, και έχει τρία παιδιά. Έμενε σε μία εργατική συνοικία στα βόρεια της Νίκαιας, και οι γείτονές του τον περιγράφουν ως μία μοναχική φιγούρα, που μιλούσε σπάνια και συχνά δεν απαντούσε ούτε όταν τον χαιρετούσαν. Δεν φαινόταν πολύ θρήσκος και συνήθως ντυνόταν με σορτς.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο δράστης ήταν γνωστός στην δικαιοσύνη για την δράση του σε απειλές, βία και μικροκλοπές από το 2010 μέχρι το 2016. Τον Μάρτιο του 2016 ήταν υπό κράτηση και καταδικάστηκε για έξι μήνες για ένα έγκλημα. Εν τω μεταξύ, σημειώνεται πως σήμερα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του, ενώ προσήγαγαν την πρώην σύζυγό του.

Το φορτηγό που οδηγούσε είχε βάρος 19 τόνων και το νοίκιασε στις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Γαλλίας. Μέσα στο όχημα εντοπίστηκαν δύο καλάσνικοφ, σφαίρες και μία χειροβομβίδα. Βρέθηκαν επίσης ένα κινητό τηλέφωνο, ένα δίπλωμα οδήγησης και τραπεζικά στοιχεία. Ταυτόχρονα βρέθηκαν ένα ποδήλατο καθώς επίσης και οκτώ άδειες παλέτες.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν εάν ο Μπουχλέλ κινήθηκε μόνος του ή σε συνεργασία με κάποια τρομοκρατική ομάδα. Γενικότερα, παρότι το συμβάν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

Ολάντ: Παρατείνονται τα μέτρα ασφαλείας – Μακρά η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Στο διάγγελμα του προς τον γαλλικό λαό, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα έληγαν στις 26 Ιουλίου. 

Σε αυστηρό τόνο, ο γάλλος πρόεδρος κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας και ανακοίνωσε πως θα να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες στα σύνορα και σε στρατηγικά σημεία της Γαλλίας.

«Θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο προς κάθε ασύμμετρη απειλή» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος κατά το διάγγελμά του και πρόσθεσε:

Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια της Γαλλίας, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες και της αρχές της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις του, σήμερα, ο κ. Ολάντ διεμήνυσε πως «η μάχη με την τρομοκρατία θα είναι μακρά, γιατί ο εχθρός θα συνεχίσει να επιτίθεται» και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στα θύματα και στις οικογένειες των θυμάτων».

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων 

84 ανθρώπινες ζωές πήρε μαζί του ο τρομοκράτης της Νίκαιας. 84 δραματικές ιστορίες πίσω από κάθε ζωή που αφαιρέθηκε. Οικογένειες, φίλοι, παιδιά χάθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στον ακήρυχτο πόλεμο της τρομοκρατίας. 

Ανάμεσα στα θύματα μια Ρωσίδα φοιτήτρια, δυο Γερμανοί μαθητές, ένα ζευγάρι από τη Σκωτία, ένας πατέρας από την Αμερική με τον μόλις 11 ετών γιο του οι οποίοι έκαναν στη Γαλλία τις διακοπές που εδώ και πολύ καιρό ονειρεύονταν…

Ένας Γερμανός δάσκαλος και μια 22χρονη Ρωσίδα φοιτήτρια που σπούδαζε σε ένα κορυφαίο οικονομικό πανεπιστήμιο στην χώρα της, η Βικτόρια Σαβτσένκο. 

Μεταξύ των θυμάτων είναι επίσης: 

Λίντα Καζανόβα Σικάρντι, 54 ετών, τουρίστρια από την Ελβετία. Τελωνειακός στο επάγγελμα, βρισκόταν σε διακοπές στην Κυανή Ακτή μαζί με τον σύζυγό της Ζιλ, έναν Γάλλο που επέζησε από την επίθεση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Ανό (στο καντόνι Τιτσίνο, νότια), απ΄ όπου καταγόταν. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά.

Φατμά Σαρίχι, μια Μαροκινή ηλικίας 60 ετών, κάτοικος Νίκαιας, νοικοκυρά και μητέρα επτά παιδιών. «Μια πολύ ευσεβής γυναίκα, ένας υπέροχος άνθρωπος, που φρόντιζε πολύ τα παιδιά της αλλά και τους συνανθρώπους της» σύμφωνα με τον συνεργάτη ενός εκ των γιων της που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πίστευε «στο πραγματικό Ισλάμ (…), όχι εκείνο των τρομοκρατών» δήλωσε ο γιος της Χάμζα στην εφημερίδα l’Express.

Τιμοτέ Φουρνιέ, 27 ετών, υπάλληλος που διέμενε στο Παρίσι. Σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σύζυγό του, έγκυος στον έβδομο μήνα, την οποία έσπρωξε στην άκρη του δρόμου λίγο πριν το φορτηγό ορμήσει κατά πάνω τους, περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αναίς, μία από τις ξαδέλφες του.

Εμανουέλ Γκρου, 48 ετών, αστυνομικός διοικητής. Δεύτερος στην ηγεσία της συνοριακής αστυνομίας στο Αλπ Μαριτίμ, υπεύθυνος για την αστυνόμευση στο αεροδρόμιο της Νίκαιας. Ήταν εκτός υπηρεσίας τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με το le Point, είχε μόλις πάει να βοηθήσει με τα πυροτεχνήματα μαζί με τη σύντροφό του, επίσης αστυνομικό, και την κόρη της προτού το φορτηγό τους παρασύρει.

Ρομπέρ Μαρσάντ, 60 ετών, πρόεδρος και προπονητής στον αθλητικό σύλλογο του Μαρκινί (κεντροανατολική Γαλλία). Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίς Πονσέ, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για έναν «πολύ αφοσιωμένο άνδρα, που υπηρετούσε τις αξίες του αθλητισμού και τις μεταλαμπάδευε σε όλα τα παιδιά».

Μίκαελ Πελεγκρινί, 28 ετών, καθηγητής οικονομικών στο Λονγκβί (ανατολικά). Πέθανε στο πλευρό της μητέρας του Βερονίκ, μιας μαίας 55 ετών και των παπούδων του Φρανσουά και Κριστιάν Λοκατελί, 82 και 78 ετών.

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost.gr λεπτό προς λεπτο όλες τις εξελίξεις για την επίθεση στη Νίκαια.

Live bloging*


σχετικα αρθρα