Πρότυπο ασφάλειας χαρακτήριζε τη Νίκαια ο πρώην δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης, Κριστιάν Εστροζί, λίγο καιρό πριν το μακελειό με τους δεκάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Εστροζί, η Νίκαια ήταν η πιο ασφαλής πόλη της Γαλλίας, ήταν εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας παρακολούθησης, ενώ διαθέτει τη δεύτερη πολυπληθέστερη δημοτική αστυνομία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Euro 2016, ο Εστροζί είχε υποσχεθεί ότι η Νίκαια θα είναι η πλέον σίγουρη ζώνη της Γαλλίας. Και ήταν πράγματι η μόνη πόλη που είχε ανιχνευτή μετάλλων, όπως στα αεροδρόμια. 

Ο Εστροζί είχε προσλάβει, επίσης, μια ομάδα «αναγνώρισης προσώπων». Την είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου, τον περασμένο Απρίλιο και είχε επαινέσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος Neoface Watch, που έκανε παρακολουθήσεις σε όλη την πόλη μέσω βίντεο, μοναδικό στην Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νίκαια διαθέτει μια κάμερα για κάθε 283 κατοίκους και σπάει όλα τα ρεκόρ παρακολούθησης αφού μπορεί να γράψει σε βίντεο ακόμη και την παράνομη στάθμευση. 

Στη βουλή, ο τοπικός βουλευτής της δεξιάς Ερίκ Σιοτί είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να νομιμοποιηθεί η αναγνώριση προσώπων αλλά είχε εισπράξει άρνηση με το επιχείρηση ότι πρόκειται για «κατάχρηση ελευθεριών».

Ο Κριστιάν Εστροζί ήταν πεπεισμένος ότι η παρακολούθηση μέσω βίντεο έφερνε αποτέλεσμα και είχε εγκαταστήσει 1.000 κάμερες μέσα στην Νίκαια. Ηταν φανατικός οπαδός της δημοτικής αστυνομίας και είχε κάνει την πόλη του πρώτη στη Γαλλία, με 365 δημοτικούς αστυνομικούς, ως τη στιγμή που η Μασσαλία ήρθε πρώτη με 399 αστυνομικούς. 

Ο δεξιός περιφερειάρχης καυχιόταν ότι η Νίκαια αποτελεί «σημείο αναφοράς σε πρωτοτυπία στα θέματα ασφάλειας»... Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν ήταν ικανά για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τον μακελάρη με το φορτηγό από το να παρασύρει στον θάνατο περισσότερους από 80 ανθρώπους.