Χάος επικράτησε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς μετά το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων σημαινόντων στελεχών του AKP να βγει ο κόσμος στους δρόμους, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες και φαίνεται πως απέτρεψαν την προσπάθεια των αξιωματικών να καταλάβουν την εξουσία.

Μάλιστα στην τουρκική πρωτεύουσα όπως προκύπτει με βάση αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, έλαβαν χώρα μάχες μεταξύ τμημάτων του στρατού για τον έλεγχο στρατηγικών σημείων της πρωτεύουσας: Βάσει των αναφορών έχουν ακουστεί εκρήξεις και πυροβολισμοί στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης, στο τουρκικό κοινοβούλιο, στο προεδρικό μέγαρο και την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας. Την ίδια ώρα, αναφορές τουρκικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από μαχητικό αεροσκάφος.

Αυτό το δεδομένο δείχνει πως η κίνηση των αξιωματικών αυτή δεν είχε την πλήρη στήριξη του στρατεύματος πληροφορία που ενισχύεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός της τουρκικής πρώτης στρατιάς, ότι δεν είναι μέρος του πραξικοπήματος. Το αρχηγείο του εν λόγω σχηματισμού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μία μαζικές διαδηλώσεις οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι οποίες βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων είναι ειρηνικές. Μάλιστα οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν κοντά στα σημεία ελέγχου που έστησαν οι στρατιώτες στις γέφυρες του Βοσπόρου με τους στρατιώτες να απαντούν με πυρά αφήνοντας 3 τραυματίες, ενώ κατάφεραν να ανοίξουν και το αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σμύρνη. 

Όλες οι εξελίξεις στο live blogging του newpost.gr