current views are: 9

15 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση23:05

Πληροφορίες ότι παραδόθηκε ο αρχηγός του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν πως παραδόθηκε ο αρχηγός του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σύλληψη και των υπόλοιπων πραξικοπηματιών.

Δημοσίευση 23:05’

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν πως παραδόθηκε ο αρχηγός του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σύλληψη και των υπόλοιπων πραξικοπηματιών.

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν πως παραδόθηκε ο αρχηγός του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σύλληψη και των υπόλοιπων πραξικοπηματιών.

Τις εν λόγω συλλήψεις επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιλαλί Γιλντιρίμ. Λίγη ώρα αργότερα, ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας σε δηλώσεις του στο δίκτυο NTV ανακοίνωσε ότι το πραξικόπημα απέτυχε.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος ήταν ένας συνταγματάρχης ο Μουχαρέμ Κοσέ, πρώην νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος αποστρατεύτηκε πριν από έναν μήνα κατηγορούμενος για σχέσεις με το Τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στρατιωτική κίνηση φαίνεται πως δεν είχε την πλήρη στήριξη του στρατεύματος πληροφορία που ενισχύεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός της τουρκικής πρώτης στρατιάς, ότι δεν είναι μέρος του πραξικοπήματος.

Αντίστοιχα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και ο αρχηγός του Ναυτικού διαχώρισαν τη θέση τους από αυτές τις κινήσεις.

Αργά το βράδυ όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι το τμήμα του στρατού που πρόσκειται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά σώματα πιστά στο καθεστώς – όπως οι Ειδικές Δυνάμεις και η αστυνομία – κατάφεραν κάπως να ελέγξουν την κατάσταση και να απομονώσουν τους πραξικοπηματίες.

Την εικόνα αυτή φαίνεται να ενισχύει και η πληροφορία ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατάφερε να απελευθερωθεί, και έλαβε την εντολή από τον Ερντογάν να μην επιτρέψει την προσγείωση στα μαχητικά οι πιλότοι των οποίων συμμετείχαν στη στρατιωτική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, «σηκώθηκε» περιορισμένος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων, δείγμα του ότι επικράτησε σύγχυση στις ένοπλες δυνάμεις. 

 


σχετικα αρθρα