Θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τόνισε στο νέο διάγγελμά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, αναφερόμενος στους στρατιωτικούς που επιχείρησαν το πραξικόπημα.

Στο διάγγελμά του ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι:

Σήμερα όπως ξέρετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις.  Μετά από αυτή την κινητικότητα υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του έθνους μας. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, μια ομάδα το παράλληλο κράτος, που έκαναν προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Μετά από προσπάθειες 40 ετών είχαν καταφέρει να βρίσκονται στις δομές του κράτους. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να κρυφτούν. Η κίνηση αυτή είναι μια προδοσία και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας. Υπάρχει μια κυβέρνηση που ήρθε με την ψήφο του λαού. Δεν θα τα καταφέρουν ότι και να κάνουν. Εμείς στον αγώνα μας βάλαμε τις ζωές μας μπροστά και οποιδήποτε τρόπο αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη χάρη του θεού. Διότι θα γίνει η αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες Δυνάμεις που είχαν σχέσεις με το Ανώατο Κράτος. Ήξεραν ότι γνωρίζαμε ποιοι είναι και θα τους αποβάλλαμε από το Σώμα. Η Τουρκία έχει νέες δομές και κάνουμε αυτά τα βήματα , βάσει αυτών των δομών. Το αεροδρόμιο εδώ έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους πριν από λίγο καιρό. Και σήμερα έγινε στόχος του παράλληλου κράτους. Εμείς τα F16 τα πήραμε για αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς της Τουρκίας. Και σήμερα πετούν από πάνω και εμποδίζουν ακόμη και την πτήση του προέδρου της Δημοκρατίας. Και όταν έφυγα από τη Μαρμαρίδα βομβάρδισαν το σημείο γιατί νόμιζαν ότι είμαι εκεί. 

Επίσης ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους στρατιώτες να μην αντιστέκονται στους πολίτες. "Αν αλλάξετε γνώμη θα πληρώσετε βαριά το τίμημα. Ήδη συλλαμβάνονται, πολλοί στρατιώτες" όπως είπε. 

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρέπει να ξεκαθαρίσουν, να γίνουν καθαρές γιατί αλλιώς το μέλλον τους δεν θα είναι λαμπρό. Όπως αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα κάνουμε. Κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση στην Τουρκία. όχι δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση. και θα συνεχίσουμε την πορεία μας. Αυτούς τους εισβολείς δεν θα τους αφήσουμε" πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν θύματα ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Εξερχόμενος της αίθουσας όπου πραγματοποίησε το διάγγελμα ο τούρκος πρόεδρος βγήκε έξω στο πλήθος και με μια ντουντούκα μίλησε στους παρευρισκόμενους.

Νωρίτερα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο χώρο του αεροδρομίου για να τον υποδεχτούν. 

Όλες οι εξελίξεις για την Τουρκία στο live blogging του newpost.gr