Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται σε 43, 7 εκατομμύρια, εκ των οποίων 15,4 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και η Σερβία με 275.000 πρόσφυγες είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στην 13η σε παγκόσμιο επίπεδο σε αριθμό προσφύγων. Στη Σερβία ζουν 700.000 άτομα που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και δεν ζούσαν σε αυτή έως το 1991, σύμφωνα με στοιχεία της σερβικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες.

Καθεστώς πρόσφυγα έχουν 65.000 άνθρωποι και η πλειοψηφία των υπολοίπων έχει υπηκοότητα Σερβίας. Τα εκτοπισμένα από το Κόσοβο άτομα ανέρχονται σε 210.000.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των προσφύγων στη Σερβία, 15 χρόνια μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η διευθέτηση του στεγαστικού ζητήματος και της υλικής επιβίωσης και με νέο νόμο το σερβικό κράτος επιχειρεί να βελτιώσει τη θέση τους.

Σε τέσσερις χώρες της περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας ζουν περισσότεροι από 73.000 πρόσφυγες κάτω από τα όρια της φτώχειας και σύμφωνα με υπολογισμούς για τη φροντίδα τους είναι αναγκαίοι πόροι 500-600 εκ. ευρώ, δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο επικεφαλής της UNCHR στη Σερβία, Εδουάρδο Αρμπολέντα.

Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει ταυτοποιήσει 45.000 πρόσφυγες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στην ίδια κατάσταση είναι 14.000 πρόσφυγες, στην Κροατία 8.500 και στο Μαυροβούνιο 6.000 και όλες οι χώρες έχουν κάνει αποτίμηση των οικονομικών αναγκών, τόνισε ο κ. Αρμπολέντα.

«Με βάση τα στοιχεία αυτά στη Σερβία ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ευάλωτων προσφύγων και για τη φροντίδα τους απαιτούνται 300-350 εκ. ευρώ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της UNHCR στη Σερβία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρμπολέντα δικαίως η Σερβία επέμενε να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα των ανθρώπων από τα συλλογικά κέντρα, τα οποία σήμερα είναι 700 και στη συνέχεια των 25.000 προσφύγων που ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα κάτω από τα όρια της φτώχειας και των κοινωνικά πληττόμενων που έχουν στεγαστικά δικαιώματα στην Κροατία.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Κροατία δεν παρείχε πληροφορίες για τους πρόσφυγες, πρώην δικαιούχους στέγης», ανέφερε.

Η επίλυση του προβλήματος των προσφύγων είναι προς το συμφέρον της Σερβίας και της Κροατίας, αλλά και ένας από τους όρους για τη συμφιλίωση στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Οργανώσεων Προσφύγων στη Σερβία, Μίροσλαβ Λίντα.

Ο κ. Αρμπολέντα τόνισε ότι αύριο, 21 Ιουνίου στη Γενεύη θα διεξαχθεί συνάντηση, στην οποία εκπρόσωποι της UNHCR και πιθανοί δωρητές θα εξετάσουν τα αποτελέσματα του περιφερειακού σχεδίου για τη φροντίδα των προσφύγων.

Ακολουθεί υπουργική συνάντηση, στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα υπογράψουν διακήρυξη αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια να διασφαλιστούν πόροι από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής της UNHCR στη Σερβία.

Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής διάσκεψης δωρητών, αλλά μέχρι τότε οι χώρες της περιοχής πρέπει να διευκρινίσουν και τα υπόλοιπα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν σε διμερές επίπεδο. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι θα βοηθήσουν, πρόσθεσε ο κ. Αρμπολέντα.

Ο επικεφαλής της UNHCR στη Σερβία δήλωσε ότι συνεχίζεται η επιστροφή των εκτοπισμένων στο Κόσοβο, σημειώνοντας ότι ο αριθμός εκείνων που επιστρέφουν είναι σχετικά μικρός. «Πέρσι στο Κόσοβο επέστρεψαν 2.253 εκτοπισμένα άτομα», ανέφερε.