current views are: 5

16 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση19:26

Τσαβούσογλου: Ο Γκιουλέν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι ξεκαθάρισε σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι 

Δημοσίευση 19:26’

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι ξεκαθάρισε σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι 

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι ξεκαθάρισε σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ, βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα του, ωστόσο δεν συζήτησε ευθέως το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Τουρκία.

«Το ζήτημα της έκδοσης δεν αναφέρθηκε ευθέως στην χθεσινή μας συζήτηση. Εντούτοις, το επανέλαβα ευθέως ότι όλο αυτό ήταν μια απόπειρα του Γκιουλέν, που διαμένει στην χώρα τους, και της δομής (που έχει αναπτύξει) στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει “εκκαθάριση” στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του από την επιρροή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εκκαθάριση οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας θα είναι ισχυρότερες, οι στρατιώτες μας θα είναι δυνατότεροι, παρέχοντας καλύτερη στήριξη και συντονισμό στο ΝΑΤΟ» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου​ επισήμανε ότι στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι υπήρξαν συλλήψεις.

«Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι επιχειρήσεις, θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εναντίον του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) είτε σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη του συνασπισμού είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα επαναλάβουμε τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.


σχετικα αρθρα