Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα αυτή, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Επανέλαβε ωστόσο ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους οργάνωσε το πραξικόπημα.

Απομονωμένος, αλλά ισχυρός

Ηλικίας 75 ετων, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Όμως είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων (στην Τουρκία, αλλά και παντού στον κόσμο), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (Υπηρεσία στα τουρκικά) και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Το Χιζμέτ λειτουργεί κάπως σαν τους αμερικανούς μορμόνους: "αλληλοβοηθούνται στις επιχειρήσεις, έχουν μια ιεραποστολική νοοτροπία και μεγάλη αίσθηση των επιχειρήσεων", εξηγουσε το 2014 ο Σαμ Μπράναν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Το άλλο κοινό σημείο με τους μορμόνους είναι αυτό στο οποίο οφείλεται η οικονομική ισχύς του Χιζμέτ, ότι όλοι οι συμπαθούντες προσφέρουν τον χρόνο τους ή το χρήμα τους στην οργάνωση: από τους φοιτητές μέχρι τις μητέρες οικογενειών, και ασφαλώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες.

Καταδίκασε το πραξικόπημα

Ενώ ο Ερντογάν έπαιρνε χθες το πρωί το πάνω χέρι στην κατάσταση στην Τουρκία, ο Γκιουλέν καταδίκαζε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους" την απόπειρα πραξικοπήματος.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη υποστηρίξει πως το πραξικόπημα ήταν "μια εξέγερση στην οποία συμμετέχει επίσης το παράλληλο Κράτος" -- μια έκφραση που αναφέρεται άμεσα στον ιεροκήρυκα.

Όταν δημοσιογράφοι των New York Times τον ρώτησαν χθες αν κάποιοι υποστηρικτές του είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν απάντησε πως "αγνοεί ποιοι είναι οι υποστηρικτές του" και συνεπώς "δεν μπορεί να μιλήσει για την όποια συμμετοχή τους", εξηγώντας ότι ζει "μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια".

Είπε μάλιστα στη συνέντευξη αυτή πως "ενδέχεται" το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, αρνούμενος πάντως να προχωρήσει "σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις".