Ως απολύτως απαράδεκτη ενέργεια χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς την υιοθέτηση εκ νέου της θανατικής ποινής στην Τουρκία, μιλώντας στην εφημερίδα “Kurier” μεταδίδει το Reuters.

 Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά της θανατικής ποινής.

«Η κυβέρνησή μας θα έχει διαβουλεύσεις (για αυτό το θέμα) με την αντιπολίτευση. Ως κυβέρνησης και πολιτεία γνωρίζουμε αυτό το αίτημα σας. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Στη δημοκρατία ο λαός αποφασίζει» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. 

Οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος και οι συμμετέχοντες σε αυτό αξιωματικοί βαρύνονται με τις βαρύτατες κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας, της απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης και φόνους ξεχωριστά για τον καθένα από τους νεκρούς της απόπειρας πραξικοπήματος. Για τους απλούς στρατιώτες εξετάζεται το ενδεχόμενo να κατηγορηθούν επειδή εκτέλεσαν παράνομες εντολές ανωτέρων τους.