Συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια, τον Τυνήσιο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, και "τα τρομοκρατικά δίκτυα", και κυρίως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

"Ο τρόπος που έγινε παραπέμπει απολύτως στα μηνύματα του Ισλαμικού Κράτους", σημείωσε ωστόσο ο Καζνέβ μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL.

"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένα ανισόρροπο και πολύ βίαιο άτομο (...) που ριζοσπαστικοποιήθηκε κάποια στιγμή πολύ γρήγορα διέπραξε αυτό το απολύτως αποτρόπαιο έγκλημα", πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Χαρούμενος ο μακελάρης της Νίκαιας που προμηθεύτηκε όπλο 

Ο Τυνήσιος που έσπειρε το θάνατο με το φορτηγό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους στη Γαλλία,  ανήμερα της εθνικής εορτής της χώρας τηλεφώνησε ώρες νωρίτερα στον αδελφό του και του έστειλε μια φωτογραφία όπου εικονιζόταν ο ίδιος να γελάει καθώς κυκλοφορούσε ανάμεσα στο πλήθος, είπε ο αδελφός του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια, Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, είχε στείλει επίσης μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου (SMS) «εκφράζοντας τη χαρά του που προμηθεύτηκε ένα πιστόλι 7.65 και κάνοντας λόγο για προμήθεια και άλλων όπλων», σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

Το μήνυμα εστάλη λίγο πριν από την επίθεση, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο 31χρονος οδηγός και διανομέας, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα βαρύ φορτηγό για την επίθεσή του, «είχε τραβήξει επίσης φωτογραφία στο τιμόνι του φορτηγού μεταξύ της 11ης και της 14ης Ιουλίου» προτού τη στείλει με SMS, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ηλικίας 31 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά την Πέμπτη το βράδυ κι αφού είχε θερίσει με το φορτηγό του και για μια απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων δεκάδες πολίτες που αμέριμνοι παρακολουθούσαν τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στο παραλιακό δρόμο της Νίκαιας.

Ο αδελφός του Τζαμπέρ δήλωσε στο Ρόιτερς στην Τυνησία ότι ο Μοχάμεντ του τηλεφώνησε για τελευταία φορά την Πέμπτη το απόγευμα και του έστειλε μια φωτογραφία, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στον κόσμο.

«Την τελευταία εκείνη ημέρα είπε ότι βρισκόταν στη Νίκαια με τους Ευρωπαίους φίλους του για να εορτάσει την εθνική επέτειο» επισήμανε ο Τζαμπέρ προσθέτοντας ότι στην φωτογραφία «φαινόταν πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος, γελούσε πολύ».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτής της φωτογραφίας, καθώς ο Τζαμπέρ αρνήθηκε να την δώσει.

Ο Μοχάμεντ Μπουχλέλ είχε ποινικό μητρώο. Ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία όχι όμως στις υπηρεσίες πληροφοριών. Τα κίνητρά του παραμένουν ασαφή.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σε δηλώσεις του που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σημείωσε ότι η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ήταν κατά την φύση της ισλαμιστική και ότι ο Μπουχλέλ ριζοσπαστικοποιήθηκε «πολύ γρήγορα».

Συγγενείς και πρώην γείτονές του στο Μσάκεν, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νότια της Τύνιδας, είπαν ότι ο Μπουχλέλ μετακόμισε στη Γαλλία το 2005 και η τελευταία του επίσκεψη στην πατρίδα του ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Περιέγραψαν έναν άνδρα αθλητικό, αδιάφορο για την θρησκεία, μέλος μιας φυσιολογικής οικογένειας.