Δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι δηλώνουν και οι Ιταλοί. Άνεργοι με προσόντα, πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μία θεωρητικά καλή επαγγελματική αφετηρία δεν αμείβονται και δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ο τρόπος ζωής είναι ανάλογος με εκείνον της Ελλάδας αφού δεν εγκαταλείπουν τη γονεϊκή στέγη πριν από τα 30 τους. Η αγανάκτηση των νέων, ανέργων ξέσπασε σε δημόσια ομιλία του Ιταλού υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα. Μία Ιταλίδα που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια άνεργη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε εξηγήσεις από τους πολιτικούς.

Ο κ. Μπρουνέτα απαξίωσε να απαντήσει και εγκατέλειψε την αίθουσα. «Όλοι αυτοί που ζητούν εξηγήσεις αποτελούν σήμερα το χειρότερο πρόσωπο της Ιταλίας.

Το 60% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 29 ετών στην Ιταλία κερδίζει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ το 30% απλώς δεν έχει δουλειά. Με λίγα λόγια, μόνο το 10% των νέων διαθέτει μόνιμη δουλειά και στοιχειωδώς αξιοπρεπές εισόδημα.

Ο Εμίλιο Σαμαπτίνο από τη Ρώμη δηλώνει επιστήμονας σε ινστιτούτο ερευνών με εισόδημα 800 ευρώ μηνιαίως: 800 ευρώ στη Ρώμη στοιχίζει μόνο το νοίκι για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα.

Η αγανάκτηση κατά της πολιτικής ελίτ

Οι Ιταλοί ακούν και διαβάζουν ότι η οικονομική κρίση δίνει τη θέση της στην ανάπτυξη, αλλά θεωρούν ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν αφορούν τη δική τους χώρα. Οι δείκτες ανάπτυξης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στον πλούσιο Βορρά, ενώ ο δημόσιος τομέας δεν υπόσχεται εναλλακτικές λύσεις, αλλά μόνο περικοπές. Πρόσφατα καταργήθηκαν χιλιάδες θέσεις καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο νεαρός ερευνητής Εμίλιο Σαμπατίνο υποστηρίζει ότι Σίλβιο Μπερλουσκόνι φταίει για τη σημερινή κατάντια:

«Εξελέγη με πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν έκανε τίποτα. Η Ιταλία βρίσκεται σε ακινησία, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη» δηλώνει ο Σαμπατίνο.


Πηγή: ΣΚΑΙ- Deutsche Welle