Το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να συνδυάζεται η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με τη συμφωνία της ΕΕ με την χώρα για το προσφυγικό έδωσε σήμερα το Βερολίνο.

Πιο συγκεριμένα, όπως τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάϊμπερτ ''εντελώς ανεξάρτητα πρέπει να αντιμετωπίζεται η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τόνισε  και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει κάτι. Το ίδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Α. Μέρκελ:

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπίζεται κατ' αρχήν εντελώς χωριστά από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για μια συμφωνία από την οποία έχουν συμφέρον και οι δύο πλευρές, μία συμφωνία με ανθρωπιστική βάση, η οποία ήδη έχει αποτελέσματα παρότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Η παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο και οι μαζικοί θάνατοι σε αυτή τη θάλασσα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει να μοιράζεται το βάρος της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων. «Για αυτό πρέπει κατ' αρχήν να τα δούμε εντελώς ξεχωριστά», επισήμανε, διευκρινίζοντας, ότι αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και ότι αν κάτι αλλάξει, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

«Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είναι πολύ σαφές, όπως και οι διάφορες υποενότητες. Το θέμα π.χ. της απελευθέρωσης της βίζας εξακολουθεί να μπορεί να καταλήξει επιτυχώς όταν όλοι οι όροι που έχουν γνωστοποιηθεί από καιρό στην Τουρκία έχουν εκπληρωθεί. Αυτό δεν ισχύει ακόμη, πρέπει λοιπόν οι συνομιλίες να συνεχιστούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.

Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος Γενς Φλόσντορφ τόνισε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί, χωρίς καμία πληροφορία, για την όποια ενόχληση. «Η Τουρκία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και δεν έχουμε καμία ένδειξη, από καμία συνομιλία το Σαββατοκύριακο και σήμερα, ότι αυτή η θέση θα μπορούσε να είχε αλλάξει», κατέληξε.