Σε απολογισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Παρασκευής προχώρησε ο τούρκος πρωθυπουργός, την ώρα που τα ΜΜΕ της Τουρκίας συνεχώς διαρρέουν νέες φωτογραφίες των στρατηγών που φέρεται να το υποκίνησανΣτις εν λόγω φωτογραφίες, οι στρατηγοί εμφανίζονται εμφανώς καταπονημένοι από τις κακουχίες που έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος: σκοτώθηκαν 208 άτομα και τραυματίστηκαν 1.491, ενώ σκοτώθηκαν 24 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 50 από την πλευρά των πραξικοπηματιών.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των 8.777 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, οι 7.850 είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι διοικητικά στελέχη.

Για πολλούς από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα ακολουθήσει δικαστική δίωξη.

«Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν»

«Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει "εντός του πλαισίου του νόμου"», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ τόνισε:

Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε. Η Άγκυρα θα ενεργήσει εντός του πλαισίου του νόμου.

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (...) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Στις δηλώσεις αυτές που έκανε μετά την σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέτεινε επίσης τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον εξόριστο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Θα απογοητευτούμε αν οι (Αμερικανοί) φίλοι μας πουν να παρουσιάσουμε αποδείξεις την ώρα που μέλη της οργάνωσης δολοφόνων προσπαθούν να καταστρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του προσώπου», δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

«Σε αυτό στο στάδιο θα μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί η φιλία μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σημειώνοντας ότι λειτουργεί ομαλά και ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ό,τι μέτρα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.