Αποδοκιμάστηκε έντονα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς που βρέθηκε στη Νίκαια για να παραστεί στην εκδήλωση στη μνήμη των 84 ατόμων που σκοτώθηκαν στην αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης.

Ο Βαλς αποδοκιμάστηκε τόσο κατά την άφιξη όσο και την αναχώρησή του. Αυτό δείχνει την ένταση που επικρατεί στη Γαλλία, η οποία επλήγη για τρίτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 από μαζικές δολοφονίες που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 250 ανθρώπων και όπου το αίσθημα εθνικής ενότητας, που είχε εμφανιστεί την επομένη των πρώτων επιθέσεων, δεν υφίσταται πλέον.

Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, θέατρο της σφαγής της 14ης Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται παιδιά και έφηβοι, όμως τη σιωπή και τη συγκίνηση διαδέχθηκαν κραυγές οργής που ακούγονται για πρώτη φορά αφότου η Γαλλία τέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων.

Ογδόντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 14 Ιουλίου κατά το τέλος των εορτασμών για την εθνική γιορτή της Γαλλίας, όταν ο Τυνίσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο πλήθος. Τα κίνητρα και το προφίλ του δράστη εξακολουθούν να περιβάλλονται από μυστήριο, αν και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Όμως ενώ η έρευνα συνεχίζεται –ο εισαγγελέας το Παρισιού, που ηγείται των δικαστικών αρμόδιων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αναμένεται να δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου–, το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται, με τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά να κατηγορούν τις αρχές ότι δεν έκαναν αρκετά προκειμένου να αποτρέψουν νέες επιθέσεις.

«Αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 18 μήνες δεν έγιναν», δήλωσε χθες βράδυ ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για «μια υποχρέωση να ληφθούν μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Γάλλων».