Θρίλερ επικρατεί με την ομολογία του πρώην αρχηγού της αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, σχετικά με τον ρόλο του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. 

Όπως μετέδωσε αρχικά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας ομολόγησε την ηγετική συμμετοχή του στην οργάνωση του πραξικοπήματος, με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν ομολόγησε, αλλά μπορεί να αποδείξει και την αθωώτητά του. 

Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.

 

Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

Ο τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».

Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται πως ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.

Μάλιστα, στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Anadolu, ο Οζτούρκ φαίνεται με εμφανή σημάδια από χτυπήματα, εκδορές στο πρόσωπό του, αλλά και με επίδεσμο στο ένα του αυτί.