Σε ένα ανελέητο πογκρόμ επιδίδεται η τουρκική κυβέρνηση, με τον στρατό, την αστυνομία, τη Δικαιοσύνη και το Δημόσιο να έχουν μπει στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αμέσως μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο τούρκος πρόεδρος στήνει σκηνικό απόλυτης κυριαρχίας, με μαζικές εκκαθαρίσεις, ενώ προαναγγέλει επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια «παράλληλη δομή» εντός του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και των ΜΜΕ της χώρας, για «ενορχήστρωση» του πραξικοπήματος, αναφέρει το Reuters.

Σε ομιλία του, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως μια «τρομοκρατική ομάδα» της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν «κατέστρεψε» τις ένοπλες δυνάμεις, πως τα μέλη της ομάδας αυτής συλλαμβάνονται σε όλες τις βαθμίδες του στρατού και πως η εκκαθάριση αυτού του «ιού» θα συνεχιστεί. Ο Γκιουλέν, από την πλευρά του, αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μπαράζ συλλήψεων και εκκαθαρίσεων

Σε 103 ανέρχονται οι στρατηγοί και ναύαρχοι που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 30 κυβερνήτες, περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, αλλά και 8.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Οι εκκαθαρίσεις επεκτάθηκαν τη Δευτέρα και στο υπουργείο Οικονομικών, όπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπάλληλοι, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων και του δικαστικού κλάδου 6.000 συλλήψεις.

Μέχρι χθες το βράδυ, οι αρχές είχαν συλλάβει περίπου 3.000 ύποπτους στασιαστές από τον στρατό και άλλους 3.000 δικαστές και εισαγγελείς. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, την οποία χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους σε Συρία και Ιράκ, αλλά και ο επικεφαλής σύμβουλος στρατιωτικών υποθέσεων του Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε πως αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Εν τω μεταξύ, με κυβερνητικό διάταγμα που εξέδωσε, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναστέλλονται οι άδειες για πάνω από 3 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλουςΤο διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, αναφέρει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη σε άδεια θα επιστρέψουν στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, επιβλήθηκαν περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ειδικότερα, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Το ερώτημα που τίθεται για τις εκκαθαρίσεις αυτές είναι κατά πόσο οι χιλιάδες ανθρώπων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και προσάγονται, πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι. Ως αποτέλεσμα είναι δεδομένος ο φόβος και η ανησυχία, σε πλατιά στρώματα που απλώς δεν συμφωνούν με τη γραμμή της πολιτικής εξουσίας. Ο κίνδυνος της προσαγωγής δηλαδή είναι ορατός για πάρα πολύ κόσμο.

Ερντογάν: Δεν αποκλείω τη θανατική ποινή για τους στασιαστές

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής για τους στασιαστές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας» και πρόσθεσε:

Ωστόσο, προκειμένου αυτό το αίτημα να υλοποιηθεί ως συνταγματικό μέτρο, θα χρειαστεί μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλείς των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας τη θανατική ποινή των στασιαστών. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν στο πλήθος των υποστηρικτών του, προσθέτοντας πως «στις δημοκρατίες, αυτό που λέει ο λαός πρέπει να συμβεί». Επιπλέον, κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να βγαίνει στους δρόμους μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η κριτική που ασκείται από άλλες χώρες σχετικά με την μεταχείριση εκ μέρους της Τουρκίας των φερόμενων συνωμοτών του πραξικοπήματος ισοδυναμεί σχεδόν με υποστήριξη προς την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Καταδικάζουμε με σθένος και απορρίπτουμε τις δηλώσεις μέσω των οποίων εκφράζονται υπόνοιες ότι οι αξίες του κράτους δικαίου θα μπορούσαν να παραβιαστούν και οι πολιτικοί αντίπαλοι να αντιμετωπιστούν αυθαίρετα», υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έκλληση ΕΕ και ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας τη ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογραμμίζουν οι 28 στην ανακοίνωσή τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής». Υπενθυμίζουν δε πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή Τουρκία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν κι αυτές την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης», σημείωσε ο Έρνεστ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παράλληλα ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έχει υποβάλει αίτημα για τον Γκιουλέν. Ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.