Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής για τους στασιαστές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας» και πρόσθεσε:

Ωστόσο, προκειμένου αυτό το αίτημα να υλοποιηθεί ως συνταγματικό μέτρο, θα χρειαστεί μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλείς των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη Βουλή.

«Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν» επισήμανε ο Ερντογάν σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόβαλε το CNN.

«Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν... Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες». 

Κατά τα άλλα ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα υποβληθεί και επίσημα της επόμενες ημέρες το αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για έκδοση του πρώην ιμάμη και μεγάλου του εχθρού, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο και δείχνει ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, όμως οι εκκλήσεις για την επαναφορά της εντάθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης.