Σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που διαμήνυσε πως εάν υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, τελειώνουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν η κ. Μέρκελ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον κ. Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθενται στη θανατική ποινή επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο κ. Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η κ. Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί την Κυριακή στην ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής σε ισχύ στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών. Η Άγκυρα κατήργησε την εσχάτη των ποινών το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για εισδοχή στην ΕΕ.