Σχεδόν 2,5 ώρες μετά την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, εννέα υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν μαζεύτηκαν σε μια αίθουσα της πρωθυπουργικής κατοικίας για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όλοι τους ήταν πεπεισμένοι πως θα πεθάνουν, όπως προκύπτει από τους μεταξύ τους διαλόγους που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Guardian

«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν εκεί και αποκάλυψε τους διαλόγους στον Guardian.

«Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε και έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο.

Στην αίθουσα επικράτησε σιωπή για λίγα λεπτά. Και ξαφνικά κάποιος από αυτούς, αστειεύτηκε. «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε εγώ. Είναι απλά κρατική τηλεόραση», σχολίασε.

Ωστόσο λίγο αργότερα, όταν η κατάσταση αγρίεψε και άρχισαν να εκτυλίσσονται οι σκηνές χάους στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί άρχισαν να απελπίζονται. Είχαν αποφασίσει να κάνουν μία τελευταία εμφάνιση στο κοινοβούλιο, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις 12:37, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να βγουν στο δρόμο για να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», ρώτησε ένας από τους υπουργούς. «Ηταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι.

Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στους δρόμους όμως κάποιοι υπουργοί όμως άρχισαν να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.

Ο Χασίμι και οι υπόλοιποι υπουργοί πήραν τον δρόμο για το κοινοβούλιο. Ωστόσο ενώ ήταν καθ' οδόν οι πραξικοπηματίες το βομβάρδισαν.

«Ηταν κρίσιμες στιγμές», λέει ο Χασίμι. «Ηταν απίστευτα καλά οργανωμένο, αλλά οι ξαφνικές κινήσεις της ηγεσίας και του λαού άλλαξαν το πλάνο», εκτιμά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Θα μπορούσε να είχε πετύχει», συνεχίζει ο ίδιος. «Εχασαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος βγήκαν στον ''αέρα'', όταν κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη δημοκρατία και ο κόσμος αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του», κατέληξε.