Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η απόφαση του τούρκου προέδρου να μην επιστρέψει στην Άγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έναρξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του, έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, το πολιτικό του φέουδο. Από τότε εξακολουθεί να μην έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

"Ο κύριος Πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη μετά το πραξικόπημα", έγραφε ένα μήνυμα στο Twitter. "Δεν μπορώ να το καταλάβω. Άραγε η πρωτεύουσα δεν είναι ασφαλής;", ειρωνεύθηκε το πρόσωπο που το έγραψε.

"Η πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα", έγραφε ένα άλλο μήνυμα στο Twitter. "Γιατί ο πρόεδρος ανακοινώνει από την Κωνσταντινούπολη ότι όλα είναι υπό έλεγχο; Γιατί εστάλησαν όλοι αυτοί οι στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη;", ερωτά μετα την ανακοίνωση πως 1.800 επιπλέον μέλη των δυνάμεων της τάξης απεστάλησαν στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας για να ενισχύσουν εκεί την ασφάλεια σε στρατηγικά σημεία.

"Ο πρόεδρος παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται στην Άγκυρα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Ο αρχηγός του κράτους περνάει τα περισσότερα σαββατοκύριακά του στην Κωνσταντινούπολη και δεν θεώρησε απαραίτητο να επιστρέψει στην Άγκυρα, εφόσον ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη εκεί. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ζητούμε από τον λαό να παραμείνει σε επιφυλακή μέχρι να βρεθούν όλοι οι συνεργοί", πρόσθεσε.

«Μάθαμε για το πραξικόπημα μετά την έναρξή του»

Η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την Παρασκευή παρά μόνο αφού είχε ήδη ξεκινήσει για τα καλά, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. Οι δηλώσεις του φαίνεται να αντιφάσκουν με δήλωση της στρατιωτικής ηγεσίας που προηγήθηκε.

Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο στρατού ανέφερε πως έλαβε τις πρώτες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ήταν σε εξέλιξη πραξικόπημα στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) της 15ης Ιουλίου και πως ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.

Στρατιώτες απέκλεισαν δύο γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από τις 10.30 μ.μ. και ανταλλαγές πυρών στην πρωτεύουσα Άγκυρα ακούστηκαν λίγο μετά.

Ο Κουρτουλμούς είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι 9.322 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τώρα δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα.