Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η αντίδραση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει την άνευ προηγουμένου εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού, ενώ εξακολουθεί να κρατά στο τραπέζι την επαναφορά της θανατικής ποινής για όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Σε συνέχεια της αντεπίθεσης της τουρκικής κυβέρνησης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου. Μάλιστα, η Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης ζήτησε να παραιτηθούν 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Συνολικά, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, συνολικά έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους 49.321 άτομα.

Εκτός από τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και τη Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσήχθησαν πάνω από 6.000 αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.

Νωρίτερα, η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ακύρωσε τις άδειες όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το μετριοπαθές ισλαμιστικό κίνημα Χιζμέτ, του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η τουρκική κυβέρνηση προσάπτει τη διοργάνωση του πραξικοπήματος.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες. Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση θα λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία πιθανόν να σχετίζεται με την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα για τους πραξικοπηματίες.

Νέα προειδοποίηση της ΕΕ για τη θανατική ποινή

Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής καθώς «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί», απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο παραμένει η Τουρκία για την ΕΕ «ασφαλής τρίτη χώρα», ο κ. Σχοινάς, είπε πως η διαδικασία απόρριψης αιτήσεων ασύλου δεν είναι «αυτόματη», αλλά αντίθετα το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν πολλές «δικλείδες ασφαλείας» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε έφεση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας όλες τις ανησυχίες», επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε πως η επιτυχής εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται από την «πολιτική βούληση όλων των πλευρών», τονίζοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και «αναμένει» και «ελπίζει» πως και η Τουρκία θα συνεχίσει αντίστοιχα. Ωστόσο ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ «φρέσκα» για να κρίνει κανείς κατά πόσο το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία ελήφθη και πως μια πιο «νηφάλια» αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει αργότερα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρόκειται να παγώσουν εφόσον η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και στην «αυστηρή δήλωση» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής ακόμα και σε υπό ένταξη χώρα», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί, όπως μαζί δεν πάνε ΕΕ και τανκς στους δρόμους».