Πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία

Δεν είναι και λίγο να σε περιλαμβάνουν οι Νew York Times στη λίστα της Χίλαρι. Στον κατάλογο δηλαδή εκείνο από τον οποίο η εκλεκτή των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ θα επιλέξει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της. Για τον Ελληνοαμερικάνο Τζέιμς Σταυρίδη ο λόγος (James G. Stavridis για τους φίλους), τον απόστρατο ναύαρχο και πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ που ακούγεται εδώ και καιρό ως «γερό χαρτί» στην κούρσα της αντιπροεδρίας.

Ο λόγος; Όπως σημειώνουν στο μακροσκελές ρεπορτάζ τους οι «New York Times», με τον Ντόναλντ Τραμπ να επικεντρώνει στο τροπάριο του Νόμου και της Τάξης, δεν θα μπορούσε η Χίλαρι παρά να επιλέξει έναν υποψήφιο με εμπειρία στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Και ποιοι θα ήταν άραγε πιο ταιριαστοί στη θέση αυτή από τον Σταυρίδη και τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν, που στελεχώνει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας;

Αυτά τα δύο ονόματα είναι που ξεχωρίζουν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Παραθέτει κι άλλα στη συνέχεια, δεν λέω, αλλά η διακριτή αναφορά στους Σταυρίδη και Κέιν δεν είναι τυχαία. Όπως διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι το άρθρο κοσμείται από δύο και μοναδικές φωτογραφίες: Μία της Χίλαρι και μία του Σταυρίδη –και μάλιστα με στολή, για να υπερτονίζεται η στρατιωτική εμπειρία του!


 

Πώς περιγράφει όμως το ρεπορτάζ των «New York Times» τον απόστρατο ναύαρχο; Ορίστε με τα δικά τους λόγια:

«Κανείς από τους πιθανούς υποψηφίους δεν καταλαβαίνει καλύτερα το ΝΑΤΟ από τον κ. Σταυρίδη, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την κ. Κλίντον όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών και επέβλεψε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στα Βαλκάνια και στις ακτές της Αφρικής. Την περασμένη Δευτέρα η κ. Κλίντον μίλησε για τον κ. Σταυρίδη και τον αποκάλεσε “ξεχωριστό”. Όταν ο ίδιος ο κ. Σταυρίδης ρωτήθηκε για τη φημολογία περί αντιπροεδρίας, απάντησε ως εξής: “Το Stavridis είναι πολύ μεγάλο όνομα για να χωρέσει στα αυτοκόλλητα που κοτσάρει ο κόσμος στο πίσω μέρος των αυτοκίνητων και είναι και δύσκολο να το προφέρεις. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, η παγκόσμια ασφάλεια είναι κύριο μέλημα για τη χώρα μας.” Λένε πάντως κάποιοι σύμβουλοι της κ. Κλίντον ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών είναι επιφυλακτική εκ φύσεως και δύσκολα θα επιλέξει ως συνυποψήφιο κάποιον που δεν έχει ως τώρα εκλεγεί σε καμία δημόσια θέση.»

Σύμφωνα με τους «New York Times», η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών το προσεχές Σάββατο, σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στο Μαϊάμι.