Ήταν ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν σε όλα τα μέρη του νησιού. Το νέο αρχικά διαδόθηκε από στόμα σε στόμα: Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Σαράντα χιλιάδες στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί, κάτι που είχε σταδιακά ως αποτέλεσμα της παράνομης κατοχής του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πέντε ημέρες μετά, στις 25 Ιουλίου 1974, και αφού πάνω από 200.000 άτομα είχαν εκδιωχθεί από το σπίτια τους, 4.000 θανατώθηκαν και 1.619 παραμένουν έως και σήμερα αγνοούμενοι, άρχισαν στην Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Στο τέλος των συνομιλιών, στις 30 Ιουλίου, υπέγραψαν διακήρυξη, τα κύρια σημεία της οποίας ήταν:

  • Η μη επέκταση των περιοχών που είχαν κάτω από τον έλεγχό τους οι αντίπαλες δυνάμεις.
  • Η εγκαθίδρυση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων
  • Η εκκένωση των Τουρκικών θυλάκων από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ
  • Το δικαίωμα να διαθέτουν οι δύο πλευρές δική τους αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας
  • Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, 42 χρόνια μετά, με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της αποκαλούμενης ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'' Μουσταφά Ακιντζί να έχουν αναλάβει την ηνία, με διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ και να ευελπιστούν σε δίκαιη λύση του Κυπριακού... 

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η σημερινή «είναι μαύρη μέρα για την πατρίδα μας, μια μέρα που συνοδεύτηκε από την προδοσία της Χούντας και την εισβολή της Τουρκίας».

Υποχρέωση όλων σήμερα, επεσήμανε, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι «μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση να απαντήσουμε με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας».

Τα μηνύματα των κομμάτων: Ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού 

«Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συμπλήρωση 42 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν ξεχνάμε την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε το προδοτικό, εγκληματικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, και στο οποίο συνέπραξαν χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποζητά ακόμα μία δίκαιη λύση. Ότι οι προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οφείλουν να συνεχιστούν. Ότι η διεκδίκηση μίας λύσης δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα είναι σήμερα εφικτή» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας με τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αγωνίζεται μαζί με κάθε αριστερή και προοδευτική φωνή της Κύπρου για την ευόδωση μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων» επισημαίνει το κυβερνών κόμμα και καταλήγει: «Η Ειρήνη, η συνεργασία, η Δικαιοσύνη, οφείλουν να επικρατήσουν, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην πολύπαθη περιοχή μας».

«Τα 42 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν εξασθένησαν ούτε κατ' ελάχιστο τη μνήμη της τραγωδίας. Ούτε κατ' ελάχιστο τη μνήμη της κατάφωρης αδικίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του.
«Αντίθετα κάνουν ισχυρότερη την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού. Όπως μας επιβάλλει η ιστορική και εθνική ευθύνη και όπως προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, τα επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο ίδιος εξέφρασε, δε, την ισχυρή πεποίθησή του ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένα επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά μέσα στην Ευρώπη.

Για ανάγκη βιώσιμης λύσης κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά.

Είναι τελείως αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή. Θα πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που βάση της αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.
Το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής μας, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκια είναι ασταθές και απαιτεί εγρήγορση και εθνική ομοψυχία του Ελληνισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και συμβάλλει σταθερά το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη .
 

«Σαράντα δύο χρόνια από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 40% του μαρτυρικού νησιού κατά παράβαση όλων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου» τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η σκέψη όλων μας» προσθέτει «ταξιδεύει σήμερα με σεβασμό στους χιλιάδες γενναίους Κύπριους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, καθώς επίσης σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους, στους αγνοούμενους και σε όσους εξαναγκάστηκαν να αποχωριστούν την πατρίδα τους».
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι στον κυπριακό λαό και εμμένουμε ανυποχώρητα στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, του διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς κατοχικά στρατεύματα και "εγγυήσεις" επεμβατικού χαρακτήρα. Στο όνομα της Δικαιοσύνης και της διεθνούς νομιμότητας ο Ελληνισμός θα συνεχίσει να δίνει ενωμένος τον αγώνα υπεράσπισης των εθνικών δικαίων μέχρι την τελική δικαίωση» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Στο δικό του μήνυμα το ΚΚΕ αναφέρει: «Ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκά δίκαιη λύση στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ενθαρρύνουν και ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Σήμερα προωθούν ένα νέο «σχέδιο Ανάν», το οποίο έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την τούρκικη εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, που εκδηλώνονται στο έδαφος και των οξυμένων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς, θέτουν μπροστά στους λαούς την ανάγκη να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, αλλά και την πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πάλη δεμένη με συνολικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στηρίζει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, για Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Γι’ αυτό και θα αντιταχθεί σε λύσεις –ανοιχτής ή συγκαλυμμένης– διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός». 

«Σήμερα συμπληρώθηκαν 42 χρόνια κατοχής του μεγαλύτερου μέρους της μαρτυρικής Κύπρου. Μαυροντυμένα πονεμένες οικογένειες αναζητούν ακόμη αγνοούμενους εκεί που Τούρκοι έποικοι νέμονται τις περιουσίες των Κύπριων αδερφών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος και τονίζει:

Έστω και τώρα καλείται η παγκόσμια κοινότητα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί την ευθύνη των στιγμών ώστε και πάλι, δημοκρατικά και ελεύθερα, η Κύπρος να ξαναγίνει ενιαία.