Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από την τουρκική κυβέρνηση η εκκαθάριση του κρατικού τομέα στην Τουρκία, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Όπως δήλωσε τούρκος αξιωματούχος, κι ενώ εντείνονται οι εκκαθαρίσεις στους τομείς των ενόπλων δυνάμεων, των πολιτικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας της χλωρας ανακοίνωσε πως διέκοψε την λειτουργία 626 ιδρυμάτων. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων είναι ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες.

Η απόφαση αυτή επιβάλλεται μία ημέρα αφότου το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζόμενους και επίσης ανέστειλε τις άδειες 21.000 δασκάλων που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Τουρκία.

Επιπλέον, το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έπαυσε τέσσερις πανεπιστημιακούς κοσμήτορες, μετέδωσε σήμερα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε πως 900 αστυνομικοί παύθηκαν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διευρυνόμενης δίωξης προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι υποστήριξαν το περασμένο σαββατοκύριακο το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μετά την προσωρινή κράτηση 103 ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, σήμερα οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 από τους περίπου 360 ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τον φερόμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Άλλοι 14 ανώτατοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και δάσκαλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, βρίσκονται υπό κράτηση ή ελέγχονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.