Αύξηση 23% σημειώθηκε στις αιτήσεις ασύλου μεταναστών προς την Αυστρία.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 5.163 - έναντι 4.178 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι - ανήλθε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στην Αυστρία, ο αριθμός των αποκαλούμενων «μεταγωγών εκτός χώρας», δηλαδή των αναχωρήσεων αιτούντων άσυλο, οικειοθελώς ή με αναγκαστική απέλαση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
 
Οι δύο στις τρεις περιπτώσεις αφορούσαν οικειοθελή αναχώρηση και οι περισσότεροι από αυτούς που εγκατέλειψαν χωρίς εξαναγκασμό την Αυστρία μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος, ήταν Ιρακινοί (1.015), Αφγανοί (583) και Ιρανοί (445).
 
Ο αριθμός των αναγκαστικών απελάσεων ανήλθε σε 1.968, έναντι 1.602 το πρώτο εξάμηνο του 2015, που σημαίνει μία αύξηση κατά 23%. Σε αυτούς τους αιτούντες άσυλο που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Αυστρία, η στατιστική του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών κάνει διάκριση ανάμεσα στην τυπική απέλαση, και στη μεταγωγή στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου, όπου αρμόδια για τη χορήγηση ασύλου είναι μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.
 
Σύμφωνα με αυτή τη διάκριση, ο αριθμός των τυπικών απελάσεων αυξήθηκε από τις 952 το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε 1.057 το αντίστοιχο διάστημα εφέτος (αύξηση κατά 11%), ενώ οι μεταγωγές βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου παρουσίασαν αύξηση κατά 40%, από 650 σε 911.
 
Οι απελάσεις εφέτος έγιναν με 24 ναυλωμένες αεροπορικές πτήσεις με προορισμό το Κόσοβο, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Ρωσία και την Αλβανία, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο αντίστοιχος αριθμός των ναυλωμένων πτήσεων για απελάσεις ήταν μεγαλύτερος και έφτασε τις 32.