Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους πραξικοπηματίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει το πογκρόμ σε ολόκληρο τον κρατικό τομέα της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες για τα σχέδια του τούρκου προέδρου. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Άγκυρα προκειμένου να προεδρεύσει του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να ανακοινώσει σκληρά μέτρα κατά των στασιαστών, που επιχείρησαν το βράδυ της Παρασκευής να τον ανατρέψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη σύσταση ειδικών δικαστηρίων με τη συμμετοχή στρατιωτικών προκειμένου να δικαστούν οι πραξικοπηματίες.

Δύο από τα μέτρα που φέρεται να εξετάζει ο Ερντογάν είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η επαναφορά της θανατικής ποινής, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας που εκφράζει την αντίθεσή της όσον αφορά την εκτέλεση των πραξικοπηματιών, που συνελήφθησαν και κρατούνται.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας αποφάσισε να απαγορεύσει να κηδευτούν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες, που σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επεκταθούν οι διώξεις κατά στρατιωτικών και δικαστικών που είχαν ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υπενθυμίζεται πως έως τώρα  έχουν συλληφθεί 6.319 στρατιωτικοί, 2.100 αστυνομικοί, 650 πολίτες, 1.481 δικαστικοί.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της οποίας προέδρευσε ο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο ολοκληρώθηκε περίπου στις 18.30 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει επίσης στο προεδρικό μέγαρο, η περιοχή γύρω από το οποίο είχε βομβαρδιστεί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.