current views are: 7

20 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση19:21

Ερντογάν: Αν η Βουλή ψηφίσει θανατική ποινή θα την υπογράψω – Μπορεί να υπήρξε ξένος δάκτυλος στο πραξικόπημα

Στον τρόπο που πληροφορήθηκε το πραξικόπημα της Παρασκευής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Δημοσίευση 19:21’

Στον τρόπο που πληροφορήθηκε το πραξικόπημα της Παρασκευής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Στον τρόπο που πληροφορήθηκε το πραξικόπημα της Παρασκευής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera. Παράλληλα επανέλαβε πως θα εάν αποφασιστεί η επιβολή θανατικής ποινής, ο ίδιος θα την υπογράψει και κάλεσε τις χώρες που κατακρίνουν αυτή τη σκέψη να σεβαστούν την απόφαση που όπως είπε θα εάν ληφθεί, θα γίνει από το κοινοβούλιο της χώρας.

Ο Ερντογάν, ανέφερε πως «Βρισκόμουν με την οικογένειά μου διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν μας ήρθαν κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες. Μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρχε κάτι το συγκεκριμένο καθώς οι πληροφορίες που λαμβάναμε τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν σποραδικές και αποσπασματικές» και πρόσθεσε:

Αποφάσισα να δώσω συνέντευξη τύπου από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα για να καθησυχάσω τον τουρκικό λαό. Έμαθα πως έχει συμβεί πραξικόπημα από επικοινωνία που είχα με τον θείο μου. Περισσότερο από το 52% του τουρκικού λαού βγήκε στους δρόμους και μετέτρεψε το χάος σε δημοκρατία. 

Κατά τα άλλα ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως οι στασιαστές αποτελούσαν μία μειοψηφία μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. «Είναι ξεκάθαρο πως ήταν μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει την μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία».

Ταυτόχρονα δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να έχουν εμπλακεί στο πραξικόπημα και ξένες χώρες, αρνούμενος ωστόσο να τις κατονομάσει. Αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι είναι αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια “χτυπάμε την πόρτα” της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».


σχετικα αρθρα