current views are: 7

20 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση20:35

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Παρασκευής. 

Δημοσίευση 20:35’

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Παρασκευής. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Παρασκευής. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεκινά από απόψε και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. 

Ο Ερντογάν επεσήμανε μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση πως η εν λόγω απόφαση δεν ήταν ενάντια στο νόμο και δεν παραβίασε οποιεσδήποτε δημοκρατικές ελευθερίες.Επικαλέστηκε επίσης ότι ευρωπαϊκές χώρες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Παράλληλα, επέμεινε ότι ο στρατός βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης.

Υποστήριξε ταυτόχρονα πως το πραξικόπημα ενδεχομένως να μην έχει τελειώσει και πως θα μπορούσαν να υπάρχουν «και άλλα σχέδια» κατάληψης της εξουσίας στη χώρα, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

«Η Τουρκία θα συνεχίζει και θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κατάσταση» υποστήριξε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε η «τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ», όπως αποκαλείται πλέον στη Τουρκία το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.

Εξαπέλυσε επίσης πυρά κατά της ΕΕ, λέγοντας πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εν λόγω απόφαση. Έδωσε επίσης συγχαρητήρια στο τμήμα του στρατού που στάθηκε απέναντι στο πραξικόπημα, καθώς και στα ΜΜΕ που συνέδραμαν τη κυβέρνησή του. 

Πάντως, ο Ερντογάν δεν ανακοίνωσε την επιβολή της θανατικής ποινής. Όμως, όπως είπε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε λίγο πριν από το διάγγελμά του από το δίκτυο Al Jazeera, ο ίδιος δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό.

Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η Βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια “χτυπάμε την πόρτα” της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν τόνισε πως πως οι στασιαστές αποτελούσαν μία μειοψηφία μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. «Είναι ξεκάθαρο πως ήταν μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει την μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία».

Ταυτόχρονα δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να έχουν εμπλακεί στο πραξικόπημα και ξένες χώρες, αρνούμενος ωστόσο να τις κατονομάσει. Αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι είναι αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα