Να μικρύνει την χρονική διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

Ο γερμανός υπουργός κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα. 

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάγερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. Αυτό, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, εσωτερικά και εξωτερικά.

«Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία. Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης».