Νέες πληροφορίες για τη στάση της αστυνομίας τη νύχτα της τρομορκατικής επίθεσης στη Νίκαια φέρνει στο φως η εφημερίδα Liberation προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μόλις ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας έφραζε την είσοδο του πεζόδρομου στην Promenade des Anglais όταν έφθασε το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της 14ης Ιουλίου.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την πληροφορία «μη αληθή». 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Liberation, πουν επικαλείται «αστυνομική πηγή που είδε τις εικόνες από το σύστημα παρακολούθησης...ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της αστυνομίας, και συγκεκριμένα της δημοτικής αστυνομίας, βρισκόταν στην είσοδο του πεζόδρομου από την πλευρά της θάλασσας» στο σημείο όπου η οδική αρτηρία είχε πεζοδρομηθεί το βράδυ της γιορτής όταν έφθασε το φορτηγό. 

Κανένα μέλος της γαλλικής αστυνομίας δεν ήταν παρόν εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται έναν μάρτυρα. «Για την ακρίβεια , οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας είχαν δώσει τη θέση τους στις 20.30 στη δημοτική αστυνομία. Κατά συνέπεια, κανένα αυτοκίνητο της γαλλικής αστυνομίας δεν υπήρχε την ώρα εκείνη για να φράξει τον δρόμο», σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δηλώνει ότι το πρώτο μπλόκο που πέρασε το φορτηγό ήταν ένα σημείο εκτροπής της κυκλοφορίας και οπτικού ελέγχου» και ότι «η δημοτική αστυνομία είχε αντικαταστήσει , όπως προβλεπόταν, τη γαλλική αστυνομία στο μπλόκο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, στις 21.000». 

Διαβεβαιώνει επίσης ότι η γαλλική αστυνομία είχε λάβει μέτρα στην είσοδο της πεζοδρομημένης ζώνης με την τοποθέτηση ενός σημείου «ελέγχου και προστασίας» με δύο οχήματα «σταθμευμένα κάθετα». «Εξι μέλη της γαλλικής αστυνομίας» ήταν παρόντα στο σημείο και «ήσαν οι πρώτοι που επενέβησαν απέναντι στο φονικό φορτηγό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών. Αρα, ο Μπερνάρ Καζνέβ δηλώνει ότι «η πρόσβαση στον πεζόδρομο ελεγχόταν από μπαράζ της γαλλικής αστυνομίας».