Παρά τις πολύμηνες επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Γαλλία, η επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση έγινε τελικά νόμος του κράτους και μάλιστα χωρίς ψηφοφορία στη γαλλική βουλή.

Ύστερα από μήνες κοινωνικής αναταραχής κατά του εργασιακού νόμου, με διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και ένα πεισματικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε συνδικάτα, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και κυβέρνηση, χθες το απόγευμα, και μέσα στη γενική αδιαφορία, πέρασε ο νόμος στη Βουλή χωρίς ψηφοφορία, χάρη στο άρθρο 49 του Συντάγματος, παράγραφος 3.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακάμψει τη Βουλή εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου και εφόσον δεν υποβληθεί πρόταση μομφής εντός 24 ωρών. Τότε αναγνωρίζεται τελικά ως νόμος του κράτους. Το 24ωρο λήγει το απόγευμα, στις 16.30 τοπική ώρα, και για την ώρα δεν διαφαίνεται πρόταση μομφής στον ορίζοντα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ήταν ήδη από χθες μισοάδειο και αύριο κλείνει για τις θερινές διακοπές. Η κυβέρνηση είχε ήδη παρακάμψει τη Βουλή κατά την πρώτη ανάγνωση, προκαλώντας την μήνη της αριστεράς, που θεωρούσε απαράδεκτη τη χρήση του συγκεκριμένου άρθρου από σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Με δεδομένη όμως τη διάσπαση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεν είχε καμία ελπίδα να περάσει το νόμο με ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών Μπρούνο Λερού θέλησε να φανεί αισιόδοξος για το μέλλον. «Όταν ο νόμος μπει σε εφαρμογή, οι αμφισβητίες θα σιγήσουν», δήλωσε μέσα στη γενική αδιαφορία όσων ετοιμάζονται για τις διακοπές τους.