current views are: 7

21 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση20:48

Παραμένει ο συναγερμός στην Τουρκία – Φόβοι για νέο πραξικόπημα

Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία, μία εβδομάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα εκδήλωσης και νέου πραξικοπήματος, αν και τονίζουν πως η χώρα βρίσκεται πια σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση. 

Δημοσίευση 20:48’

Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία, μία εβδομάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα εκδήλωσης και νέου πραξικοπήματος, αν και τονίζουν πως η χώρα βρίσκεται πια σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση. 

Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία, μία εβδομάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα εκδήλωσης και νέου πραξικοπήματος, αν και τονίζουν πως η χώρα βρίσκεται πια σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, ενώ όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων απομακρύνεται όλο και περισσότερο η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο τούρκος πρόεδρος εκτίμησε πως μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή, ωστόσο σημείωσε πως πλέον «βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του υπέπεσαν σε σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις, προτού εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και παραλείψεις στις υπηρεσίες μας πληροφοριών, δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρήσουμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Το είπα στον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Οι ένοπλες δυνάμεις σύντομα θα αναδιαρθρωθούν.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επεσήμανε ότι «ο κίνδυνος πολιτικής εκτροπής δεν έχει περάσει», ωστόσο είπε πως οι πολίτες της Τουρκίας δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

«Ορισμένοι μπορεί να αναζητήσουν ευκαιρία για νέο πραξικόπημα, οι πολίτες πρέπει να εμπιστεύονται μόνον τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις», εκτίμησε ο κ. Γιλντιρίμ.

Επίσης, είπε ότι δεν είχε λάβει προειδοποιήσεις για κινήσεις στο στράτευμα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς η αυταρχική στάση που εκδήλωσε ο τούρκος πρόεδρος αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Την ώρα, λοιπόν, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα, την Παιδεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν τις άδειές τους, συζητείται έντονα η επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, αναστέλλεται προσωρινά η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εγείρονται αντιδράσεις για την τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 81% των Γερμανών δεν δείχνει καμία κατανόηση για την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 64% θεωρεί ότι, ως συνέπεια, θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς βίζας.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα εμπόδιζαν μάλιστα την πρόσβαση του κ. Ερντογάν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο δηλώνει ότι —παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες— η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να καταγγελθεί. Το 25% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.


σχετικα αρθρα